Hlavní obsah

Hvězda Hry na oliheň má čich na zisk. Jednou investicí vyhnala akcie o 69 %

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Netflix

Ilustrační foto ze seriálu Hra na oliheň.

Reklama

Herec ze známého jihokorejského seriálu investoval do reklamní společnosti, která využívá umělou inteligenci. Spustil tím mánii, která vyhnala akcie firmy během pár dnů o bezmála 70 % nahoru.

Článek

Akcie jihokorejské firmy Wider Planet, která využívá umělou inteligenci k výrobě reklamy, vyskočily během dvou seancí o 69 procent. K úspěchu jí pomohlo i to, že se jejím největším akcionářem stane hvězda tamního seriálu Hra na oliheň I Čong-dže. Uvedla to agentura Bloomberg.

Více už akcie ani růst nemohly, protože po pátečním skoku o 30 procent narazili obchodníci lačnící po cenných papírech firmy na administrativní strop. Nákupní apetit vybičovalo oznámení, že I bude držet tři miliony akcií od 20. prosince.

Akcionářem se stane také další populární herec a velvyslanec dobré vůle Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Jung Woo-sung, kterého diváci mohou znát například z thrilleru Hunt.

Ihův zájem, o kterém se mluví i díky hercovým vazbám na jihokorejského ministra spravedlnosti, který aspiruje na post jihokorejského prezidenta, přispěl podle agentury Bloomberg k růstu i dalších akciových titulů.

Seriál streamovací platformy Netflix Hra na oliheň, který se stal celosvětovým fenoménem v roce 2021, podpořil byznys celé řady korejských společností, doplnil Bloomberg. Příkladem může být produkční společnost Wysiwyg Studios, přes kterou I akcie marketérů kupuje. I ty totiž vyrostly o 30 procent.

Společnost Wider Planet, jejíž tržní hodnota činí přibližně 33 milionů dolarů, je kotována na burze Kosdaq. Nabízí platformu marketingových služeb, která využívá automatizovanou analýzu velkých dat a umělou inteligenci.

Reklama

Doporučované