Hlavní obsah

Jedná valná hromada ČEZ. Greenpeace protestuje a Šnobr školí ze slušnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V pražském Kongresovém centru se dnes koná valná hromada společnosti ČEZ. Ta musela být krátce přerušena poté, co ekologický aktivista začal mluvit v angličtině o dole Bílina.

Článek

Pondělní valná hromada energetické společnosti ČEZ byla zhruba na 10 minut přerušena. Aktivisté z hnutí Greenpeace totiž roztáhli transparenty s nápisy, na kterých vyzývali k ukončení těžby v lomu Bílina. Jeden z aktivistů přitom současně hovořil do mikrofonu a vyjádřil protest.

Sál po krátké epizodě ekologičtí aktivisté opustili v doprovodu policie. Nejedná se o první protest, v minulosti na valnou hromadu aktivisté přišli v kostýmu uhlí. Stěžejním bodem valné hromady tak i nadále zůstává rozdělení dividendy za loňský rok.

Jednání se účastní také známý minoritní akcionář energetického kolosu Michal Šnobr, který se hned na úvod přihlásil o slovo. „Jednací řád, tak jak ho známe, je diskriminační vůči minoritním akcionářům a nedává mnoho prostoru v průběhu valné hromady na to dotazovat se,“ řekl. „Zároveň mi dovolte, protože vy jste to neudělali, tu přivítat všechny minoritní akcionáře. Tito akcionáři, kteří tady obsadili sál, jsou vaši vlastníci a podle toho byste se také měli chovat,“ dodal Šnobr, který často veřejně vystupuje a komentuje dění v ČEZ.

Letošní dividenda energetické společnosti ČEZ bude rekordní, ať už projde návrh představenstva firmy na vyplacení 80 procent ze zisku, tedy 117 Kč za akcii, nebo návrh státu jako největšího akcionáře, který chce vyplatit celý zisk, tedy 145 korun za akcii. Dosud nejvíce ČEZ vyplatil akcionářům za rok 2009, kdy na jednu akcii připadla hrubá dividenda 53 Kč, což bylo zhruba 55 procent ze zisku.

Loni ČEZ vykázal rekordní zisk 80,7 miliardy Kč oproti předloňským 9,9 miliardy Kč, předchozí nejvyšší čistý zisk činil 51,9 miliardy Kč a firma jej dosáhla v roce 2009.

Významný nárůst zisku podle energetické firmy odráží enormní růst cen v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, rekordní zisk z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a vysokou provozní spolehlivost elektráren ČEZ.

Reklama

Doporučované