Hlavní obsah

Křetínský a Tkáč mají dál pod drobnohledem francouzského IT obra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Atos (ilustrační foto).

Reklama

Francouzská IT firma Atos významná i pro fungování jaderných sil Francie je nadále předmětem zájmu miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. O převzetí klíčové divize Atosu již jednali, v únoru ale jednání skončilo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přestože společnost EP Equity Investment miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče na konci února ukončila jednání o převzetí významné části francouzské softwarové firmy Atos, nadále se o tuto firmu zajímá.

Atos se potýká s velkým zadlužením, Křetínský s Tkáčem se zajímali o její divizi zaměřenou na provoz úložišť digitálních dat. Atos úzce spolupracuje s giganty jako Google nebo Microsoft.

„Situaci okolo Atosu a jeho divize Tech Foundations dlouhodobě sledujeme, a to i po ukončení jednání o prodeji této divize, které bylo oznámeno koncem února. Spekulace o podání nové nabídky jsou však v této chvíli předčasné,“ sdělil na dotaz SZ Byznys mluvčí Křetínského holdingu Daniel Častvaj.

Ačkoliv se zájem Křetínského týká „pouze“ jedné divize, není ani tato část firmy žádný drobek. Divize Tech Foundations, která poskytuje služby pro provoz digitální infrastruktury typu cloudových úložišť, podle údajů na svém webu zaměstnává 48 tisíc lidí.

Atomovky i olympiáda

Atos je ve Francii důležitý hlavně pro fungování civilních i vojenských jaderných zařízení. Technologie Atosu tak pomáhají Francouzům například při simulacích testů jaderných zbraní. V neposlední řadě bude mít na starosti i kyberbezpečnost letošních letních olympijských her v Paříži.

Ze všech těchto důvodů se do dění okolo Atosu zapojila francouzská vláda. Aktuálně se s firmou dohodla, že jí půjčí 50 milionů eur a získá takzvanou zlatou akcii v částech Atosu se strategickým významem pro stát (zlatá akcie dává svému vlastníku právo veta při hlasování akcionářů na valné hromadě). V součtu poskytla Atosu dohoda se státem a částí věřitelů prozatímní financování ve výši 450 milionů eur, napsal list Financial Times.

Celkově potřebuje Atos refinancovat závazky v objemu 1,2 miliardy eur. Konkrétní podoba vyřešení těchto dluhů ale zatím známá není. Právě na vyjasnění nejasností ohledně financování Atosu čeká podle Financial Times i Křetínský s Tkáčem. Celkové dluhy Atosu se pohybují kolem pěti miliard eur.

Jednání s Atosem vedla původně Křetínského společnost EP Equity Investment (EPEI).

„Akvizice Tech Foundations pro nás představuje skvělou příležitost investovat do rozsáhlé evropské IT infrastruktury a služeb,“ uvedl loni v srpnu při oznámení jednání s Atosem Křetínský.

„Skutečnost, že infrastruktura pro ukládání kritických dat pro evropské klienty se nachází v EU a provozuje ji společnost z EU, je a bude základním předpokladem kybernetické bezpečnosti a klíčovým rozlišovacím faktorem,“ dodal tehdy miliardář v tiskové zprávě jeho firmy EPEI.

Nakonec ale všechno dopadlo jinak. V Atosu se změnilo vedení a noví manažeři Křetínskému na začátku letošního roku oznámili, že za divizi Tech Foundations chtějí o půl miliardy eur víc. To vedlo k ukončení jednání. Původně Atos oznámil, že za divizi Tech Foundations dostane 100 milionů eur a zároveň na EPEI převede dluh 1,9 miliardy eur.

„Diskuze týkající se potenciálního prodeje Tech Foundations společnosti EPEI skončily bez uzavření dohody,“ sdělil v únoru generální ředitel Atosu Paul Saleh.

Zatímco případ Atos je stále otevřená věc s nejasným koncem, má investorské duo Křetínský a Tkáč v zemi galského kohouta řadu jiných úspěšně dotažených investic. Nedávno například završili převzetí maloobchodní sítě Casino. Loni Křetínský rovněž koupil velké francouzské vydavatelství Editis.

Reklama

Doporučované