Hlavní obsah

Luxus v době krize. Mercedes se loni zaměřil na dražší auta a zvedl zisk

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek

Reklama

Výrobce luxusních aut Mercedes-Benz loni zvýšil konsolidovaný čistý zisk o 34 procent na 14,8 miliardy eur (351 miliard Kč).

Článek

Německé automobilce Mercedes-Benz loni pomohlo účinnější řízení nákladů a také to, že se zaměřila na auta vyšší třídy, která mají vyšší ziskovou marži. Firma tak zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 34 procent na 14,8 miliardy eur (351 miliard Kč).

Tržby loni vzrostly o 12 procent na 150 miliard eur, provozní zisk se zvýšil o 28 procent na 20,5 miliardy eur. Prodej aut vzrostl o pět procent na 2,04 milionu, z toho prodej aut ze segmentu nejvyšší třídy se zvýšil o osm procent.

Firma ale ve svém dnešním sdělení varovala před nižším ziskem v letošním roce, zejména kvůli ekonomické nejistotě.

Mercedes-Benz byl jednou z několika německých firem, které nezhoršily původně stanovené cíle na rok 2022. Loni v říjnu automobilka dokonce zvýšila odhad zisku navzdory nestabilnímu prostředí a problémům v dodavatelském řetězci. V letošním roce ale očekává zisk mírně pod úrovní loňského roku a prodej aut zhruba na stejné úrovni jako loni.

Ve čtvrtek Mercedes-Benz oznámil, že odkoupí své akcie až za čtyři miliardy eur. S nákupy na burze chce začít v březnu a pokračovat v nich až dva roky. Mercedes se také dohodl se dvěma největšími akcionáři, státní čínskou společností Beijing Automotive Group (BAIC) a čínskou Geely Group, že každý udrží svůj podíl ve skupině pod deseti procenty.

Reklama

Související témata:

Doporučované