Hlavní obsah

Miliardář Karel Pražák kupuje od Agrofertu Mafru a Synthesii

Foto: Seznam Zprávy

Mafra je předním vydavatelským domem v Česku.

Reklama

Holding Agrofert ze svěřenských fondů Andreje Babiše se dohodl na prodeji vydavatelství Mafra a chemičky Synthesia s miliardářem Karlem Pražákem.

Článek

Novým majitelem mediální skupiny Mafra, provozovatele Rádia Impuls firmy Londa a chemičky Synthesia se stane byznysmen Karel Pražák. Redakci SZ Byznys to potvrdil zdroj z mediálního domu Mafra obeznámený s detaily transakce. Informaci následně potvrdily v tiskové zprávě i obě strany obchodu. Ten musí ještě schválit antimonopolní úřad.

Pražák se na transakci dohodl s holdingem Agrofert, kterému obě firmy dosud patřily. O vítězství Pražáka v tendru na Mafru a Synthesii informovala redakce SZ Byznys již v minulých dnech. Obě společnosti dosud ovládaly přes Agrofert svěřenské fondy Andreje Babiše. Bývalý premiér koupil Mafru před deseti lety, když vstupoval do vrcholné politiky.

„Odprodej těchto aktiv nám umožní se do budoucna více soustředit na klíčové segmenty našeho podnikání, na jejich rychlejší rozvoj a zejména na rychlejší expanzi v zájmových aktivitách a regionech,“ uvedl šéf představenstva Agrofertu Zbyněk Průša.

Jak již redakce SZ Byznys informovala, není vyloučené, že nový majitel Pražák začne po akvizici Mafry a Synthesie jednat o jejich dalším prodeji. Například o Mafru projevil zájem již dříve miliardář Pavel Tykač. Právě z jeho strany může dojít k obnově jednání o nákupu vydavatelství.

Stejně tak ale není vyloučené, že se do hry může vrátit i zbrojař Michal Strnad a jeho Czechoslovak Group. Strnad stál ostatně ve finále tendru na Mafru a Synthesii proti Pražákovi. Na rozdíl od Tykače má Strnad velký zájem i o Synthesii, která je klíčovým dodavatelem zbrojovek.

Důraz na chemičku

Chemický závod Synthesia se ale hodí i Pražákovi. Do jeho skupiny Kaprain totiž patří například ústecký chemický podnik Spolchemie. A právě na akvizici Synthesie, nikoliv Mafry, položil Pražák v aktuální tiskové zprávě o transakci s Agrofertem důraz.

„Dnes jsme podepsali naši doposud největší akvizici. Díky akvizici Synthesie výrazně posílíme na evropském trhu speciální chemie a staneme se jedním z nejdůležitějších hráčů v regionu,“ sdělil Pražák.

Ředitel Spolchemie Daniel Tamchyna popsal výhody spojení Synthesie a Spolchemie: „Synergii využijeme na všech úrovních. Významně posílíme pozici na evropském trhu speciální chemie, doplníme produktové portfolio a využijeme průnik mezi zákazníky i distributory všech společností. Klíčové synergie ale využijeme i v rámci aplikovaného výzkumu včetně patentů a licencí, jež tvoří hlavní motor úspěšného rozvoje,“ uvedl Tamchyna.

Informace o plánovaném prodeji Mafry se začaly objevovat od konce minulého roku. Jednání probíhala zároveň s přípravou přísnějších pravidel pro vlastnictví médií vrcholnými politiky. Novelu příslušného zákona nedávno podepsal prezident Petr Pavel.

Agrofert se následně rozhodl prodat Mafru v jednom balíku se Synthesií, což umožnilo vyšponovat cenu nahoru. Zatímco Mafra již několik let po sobě prodělává, Synthesia je stále v plusu. Cena za oba podniky se během vyjednávání pohybovala kolem osmi miliard korun. Nakonec se ale podle informací serveru Neovlivní.cz dostala až na 12 miliard. Žádná ze stran cenu transakce nekomentovala.

Mafra je předním vydavatelským domem v Česku. Mezi její nejznámější části patří deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a server Idnes.cz. Do skupiny patří také například Rádio Impuls nebo hudební televizní kanál Óčko.

Pardubická Synthesia vyrábí hlavně nitrocelulózu, důležitou látku pro produkci výbušnin. Díky tomu je podnik klíčovým partnerem například pro státní firmu Explosia, s níž sdílí Synthesia v Pardubicích dokonce stejný průmyslový areál.

Reklama

Doporučované