Hlavní obsah

Hra o Mafru a Synthesii. O co může jít zájemci o koupi obou firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Synthesia

Chemička Synthesia prodávaná společně s vydavatelství Mafra sídlí v Pardubicích ve stejném areálu jako státní firma Explosia.

Reklama

V zákulisí vrcholícího jednání o prodeji vydavatelství Mafra a chemičky Synthesia se již chystá půda pro případný další prodej těchto firem. Zpátky do hry se mohou dostat miliardáři, kteří dříve o koupi jednali.

Článek

Jednání holdingu Agrofert o prodeji mediálního domu Mafra a pardubické chemičky Synthesia může pro obě firmy znamenat jen první ze série vlastnických změn. Obě společnosti má na dosah byznysmen Karel Pražák za cenu kolem osmi miliard korun. Není však vyloučené, že v případě akvizice pak začne Pražák jednat o prodeji těchto firem.

Do hry o Mafru se tak podle informací SZ Byznys může vrátit miliardář Pavel Tykač. Ten v první polovině letošního roku zájem o vydavatelství otevřeně vyjádřil. Poté ale Agrofert na čas jednání přerušil a Tykač se do něj již nevrátil.

„Žádná jednání nevedeme,“ zopakoval Tykačův mluvčí Jan Chudomel pozici z minulého týdne.

Proti Pražákovi stál ve finále tendru na prodej Mafry a Synthesie zbrojař Michal Strnad a jeho Czechoslovak Group. Když se mluvčí skupiny Andrej Čírtek vyjadřoval k informaci, že Strnadův holding se již klání neúčastní, výslovně uvedl, že vyjádření se týká jen aktuálního okamžiku.

„Czechoslovak Group v současnosti nevyjednává o koupi vydavatelství Mafra,“ řekl v pondělí na dotaz SZ Byznys Čírtek.

Bez komentáře

Redakce proto Czechoslovak Group oslovila s otázkou, zda do jednání po případné akvizici Mafry a Synthesie Pražákem plánuje opět vstoupit.

„Jednání o investicích nekomentujeme ani nepotvrzujeme,“ odpověděl Čírtek. Žádný komentář neposkytl ani mediální zástupce Pražáková holdingu Kaprain Ondřej Pechar. K jednání o prodeji Mafry a Synthesie se nevyjadřuje ani Agrofert.

Otevřenou otázkou zůstávají motivy pro takovéto přeprodávání Mafry a Synthesie. Možnou odpovědí jsou různé zájmy uchazečů o oba podniky prodávané Agrofertem v jednom balíku.

Zbrojař Strnad má sice o mediální skupinu Mafra rovněž zájem, důležitější z hlediska jeho hlavního byznysu je však právě Synthesia. Kolem pardubické chemičky vyrábějící důležité látky pro zbrojovky krouží Strnad již delší dobu.

Synthesia je navíc strategickým dodavatelem státního výrobce výbušnin Explosia. Oba podniky v Pardubicích dokonce sídlí ve stejném průmyslovém areálu. A je to právě Explosia, o níž Strnadova skupina CSG také opakovaně vyjádřila zájem.

Chemie v plusu

Stejně tak ale není vyloučené, že by si Pražákův holding Kaprain Synthesii nechal. Jeden z pilířů Pražákovy skupiny totiž tvoří chemický průmysl, a to hlavně v podobě ústecké Spolchemie a slovenské společnosti Fortischem.

Dodavatel zbrojovek Synthesia navíc může být důležitý pro dlouholetého Pražákova obchodního partnera Petra Sisáka. Podnikatel, který je obžalovaný kvůli rozsáhlým insolvenčním machinacím, má blízko k výrobci zbraní Zeveta Bojkovice. V čele dozorčí rady slovácké zbrojovky je totiž Sisákova dcera Lucie Collins Sisáková.

Na druhou stranu miliardář Pavel Tykač po Synthesii nijak zvlášť neprahne, a to navzdory faktu, že chemička na rozdíl od Mafry vydělává. Přestože vydělává hlavně v energetice, měl v tomto případě zájem především o média.

„Hraje tam roli i nějaký můj pohled na to, že vlastnictví médií je taky zodpovědnost. Cítím, že je docela důležité, kdo ta média vlastní. Aby se nedostala do nějakých rukou, které je budou používat způsobem, který by nebyl v zájmu této země,“ vysvětloval Tykač letos v únoru důvody zájmu o Mafru na serveru iRozhlas.cz.

Prodej Mafry ovládané přes Agrofert svěřenskými fondy Andreje Babiše se děje v situaci, kdy prezident Petr Pavel nedávno podepsal změnu zákona zpřísňující podmínky pro vlastnictví médií vrcholnými politiky.

Spojení prodeje Mafry se Synthesií pomohlo Agrofertu dostat cenu výrazně výše, než kolik by holding dostal jen za média. Důvod je vidět ve výročních zprávách obou firem. Zatímco Mafra loni prodělala 85 milionů korun, tak Synthesia naopak měla čistý zisk 183 milionů korun.

Reklama

Doporučované