Hlavní obsah

Minipivovary ubírají na síle. Uvařily méně piva, ale více slabších a nealko

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Minipivovarů v Česku loni mírně přibylo, uvařily ale zhruba o šest procent méně piva než v roce 2023. Zároveň roste počet minipivovarů, které produkují „slabší“ nápoje, tedy nízko- a nealkoholická piva.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ke konci roku 2024 fungovalo v Česku 520 minipivovarů, tedy o 12 více než předloni, které ale uvařily o 6 procent méně než v roce 2023, přibližně 390 tisíc hektolitrů piva. Ve středu to uvedl Českomoravský svaz minipivovarů.

Nižší objem uvařeného piva ale podle svazu způsobil růst několika pivovarů, které překonaly hranici ročního výstavu 10 tisíc hektolitrů a opustily tak kategorii minipivovarů.

„To se stalo například pivovarům Nachmelená opice v Krnově, Zichovci, Clocku nebo Vinohradskému pivovaru v Praze,“ upřesnil prezident svazu Michal Voldřich.

Rostou slabá a nealko piva

Podle svazu v poslední době roste počet minipivovarů, které vaří nealkoholická piva a nízkoalkoholické speciály. „Za poslední dva roky se počet minipivovarů vyrábějící nealko pivo téměř zdvojnásobil. Českomoravský svaz minipivovarů spolupracuje například s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským na vývoji dalších druhů nealkoholických piv,“ uvedli zástupci minipivovarů.

Počet minipivovarů, které vaří nealkoholická piva, ale svaz k dispozici nemá. „Je to náš odhad. Máme přehled, kdo s tím začal, hodně sládků se chodí ptát, jak na to. Poptávka po nealkoholickém pivu skutečně roste, vidím to i v naší hospodě,“ řekl SZ Byznys Voldřich, který spoluvlastní Pivovarský dvůr Zvíkov.

Podle Voldřicha se také zvyšuje obliba nízkostupňových speciálů, tedy piv, která nejsou ředěná, ale přímo vařená s nižší stupňovitostí. Průřez produkce českých a moravských minipivovarů se představí na festivalu, který svaz v pátek a v sobotu pořádá na Pražském hradě.

Podíl minipivovarů stagnuje

České pivovary loni celkem pro český i zahraniční trh uvařily téměř 20,9 milionu hektolitrů piva, o 4,2 procenta více než v roce 2023. Hlavními důvody nárůstu byly podle Českého svazu pivovarů a sladoven větší vývoz piva a zvyšující se obliba nealkoholického piva, která se promítla i do tuzemských prodejů.

Naopak opět klesla průměrná spotřeba alkoholického piva na obyvatele, loni činila 126 litrů, tedy o dva litry méně než v roce 2023. V porovnání s posledním předcovidovým rokem 2019 byla spotřeba o 16 litrů nižší.

Podíl minipivovarů na celkovém výstavu piva v Česku se dlouhodobě pohybuje kolem 2,5 procenta a příliš se nemění. „Minipivovary prodávají piva především v hospodách a restauracích, zatímco růst velkých pivovarů táhnou plechovky a prodeje v obchodech,“ komentoval vývoj pivovarnictví Michal Voldřich.

Doporučované