Hlavní obsah

Moneta vyplatí akcionářům skoro celý zisk. Musí ale také získat nový kapitál

Foto: Profimedia.cz

Moneta Money Bank.

Reklama

Moneta Money Bank vyplatí svým akcionářům na dividendách 4,1 miliardy korun, tedy osm korun na akcii. Do dozorčí rady banky pak nově nastoupila Kateřina Jirásková z PPF.

Článek

Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,1 miliardy korun z loňského čistého zisku 4,7 miliardy korun. Dividenda tak bude činit osm korun na akcii. Právo na dividendu budou mít ti akcionáři, kteří vlastní akcie banky k druhému květnu a dividenda bude vyplacena pětadvacátého května.

„Finanční výsledky skupiny Moneta byly lepší, než se očekávalo. Moneta překonala výhled, který zveřejnila v únoru 2022, a dosáhla čistého zisku ve výši 5,2 miliardy korun, což je o 30,2 procenta více než v roce 2021,“ uvedl ve výroční zprávě předseda dozorčí rady Gabriel Eichler.

Vysoký zisk se jí podařilo dosáhnout mimo jiné proto, že se jí i přes zvyšování mezd či vyšší náklady na energie podařilo udržet náklady na úrovni předchozího roku. „Mělo to ovšem neblahý důsledek, že se Moneta musela rozloučit s řadou kolegů,“ dodal Eichler.

Moneta Money Bank, dříve GE Money Bank, měla ke konci loňska 1,5 milionu klientů a 2699 zaměstnanců. Celková klientská základna podle banky meziročně vzrostla o 5,4 procenta, zaměstnanců ubylo téměř o desetinu.

Jirásková z PPF

Novou členkou dozorčí rady se stala zástupkyně největšího akcionáře, tedy skupiny PPF, Kateřina Jirásková, která působí jako finanční ředitelka celé skupiny PPF. S akciemi Monety se obchoduje na pražské burze. Aktuálně se obchodují za 84 korun.

Před rokem Moneta vyplatila dividendu 3,6 miliardy korun z předloňského čistého zisku, který činil 4,1 miliardy korun. Dividenda tedy činila sedm korun na akcii.

Největším akcionářem Monety je finanční skupina PPF. Ta usilovala o spojení Monety se svou skupinou Air Bank. Transakci o spojení částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky), s Moneta Money Bank schválili akcionáři Monety v prosinci 2021. Plán ale padl loni na jaře.

K ukončení došlo na základě přezkoumání transakce novým vedením PPF. „Přestože představenstvo společnosti Moneta nadále považuje fúzi za strategicky výhodnou, považovali jsme za důležité dosáhnout s PPF smírného řešení. V rámci dohody o ukončení transakce si Moneta vyjednala úhradu nákladů spojených s transakcí ve výši 113 milionů korun,“ uvedl Tomáš Spurný, šéf Moneta Money Bank.

Nový kapitál

V tomto roce začne Moneta a další banky, ale i energetické společnosti platit novou daň z neočekávaných zisků, která platí po tři následující roky. Ministerstvo financí počítá, že daně z neočekávaných zisků v prvním roce přinesou 85 miliard korun, z toho 33 miliard korun by mělo pocházet od šesti největších bank.

Některé už přitom oznámily, že tolik platit nebudou. „Očekáváme, že efektivní daňová sazba skupiny Moneta se v období 2023 až 2025 zvýší z 19,4 procenta v roce 2022 na průměrných 24 procent ročně,“ dodal Spurný.

Moneta podobně jako ostatní banky bude letos muset získat další kapitál, aby vyhověla regulaci. „Banka bude muset získat k naplnění MREL (minimální požadavek na kapitál a způsobilé závazky) požadavku dalších minimálně 3,5 miliardy korun. V letošním roce 2023 banka představí podřízené vklady pro české klienty a bude také usilovat o umístění dalších dluhopisů denominovaných v eurech nebo korunách na lokálních nebo mezinárodních trzích v závislosti na aktuálních tržních podmínkách,“ uvedl Spurný.

Reklama

Doporučované