Hlavní obsah

Musk proměnil část kanceláří Twitteru na hotel pro unavené zaměstnance

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Některé z kanceláří Twitteru se ze dne na den proměnily na hotelové pokoje pro zaměstnance, a to bez jakéhokoliv vysvětlení ze strany vedení.

Článek

Zaměstnance Twitteru čekalo v pondělí ráno v kancelářích překvapení. Některé z nich totiž byly přestavěny na plnohodnotné ložnice vybavené manželskými postelemi, budíky, šatními skříněmi a velkými televizními obrazovkami. „Vypadá to jako hotelový pokoj,“ sdělil jeden ze zaměstnanců serveru BBC. V jednom z předělaných pokojů podle něj poslední dobou přespává dokonce i sám Elon Musk.

Podle anonymního zdroje magazínu Forbes vzniklo v ústředí Twitteru asi čtyři až osm pokojů na každém patře, většina z nich předtím sloužila jako konferenční místnosti. „Je to další nevyslovený projev neúcty. Neexistuje žádná diskuze. Prostě se objevily postele,“ doplnil zdroj. Přesný počet těchto pokojů zatím není znám.

Stejně tak se oficiálně neví, proč byly pokoje vůbec vytvořeny. Zaměstnanci ale předpokládají, že je to další krok ke splnění Muskova přání, aby pracovali „extrémně tvrdě“, jak Musk avizoval v listopadovém ultimátu, kvůli kterému Twitter masově opustily stovky zaměstnanců. „Lidé už teď pracují dlouho do noci, tak to asi dává smysl,“ uvedl Forbesu další anonymní zdroj s tím, že některé z pokojů vypadají obydleně.

Podle magazínu Insider v jednom z pokojů spí také Jared Birchall, muž zodpovědný za správu Muskova majetku. Dále zde provizorně bydlí dalších asi 150 zaměstnanců jeho ostatních firem, kteří zde pomáhají. Jedná se především o pracovníky Tesly a The Boring Company.

V kancelářích spali zaměstnanci už dříve

Není to poprvé, co zaměstnanci v budovách Twitteru přespávají. Vytvoření hotelových pokojů přichází měsíc poté, co se po internetu začala šířit fotka, na které jedna ze zaměstnankyň spí kvůli blížícímu se deadlinu ve spacáku na zemi kanceláře.

Tweet vzbudil na internetu velký ohlas, diskutující se pod ním rozdělili na dva tábory s úplně opačnými názory. Jeden označil takovýto tlak na zaměstnance jako neetické vykořisťování, druhý naopak přespávání v kanceláři obhajoval s tím, že takovéto situace jsou v oboru IT zcela běžné.

Situaci vyšetřují úřady

Přespávání v práci se ale nelíbí sanfranciským úřadům. Ty považují proměnu kanceláří na pokoje za možné porušení stavebních předpisů. Na základě stížností budou vyšetřovat, jestli je budova Twitteru využívána k účelu, ke kterému je určena. Podle San Francisco Chronicle Twitter o povolení k využití části svých budov jako obytných prostor nepožádal.

„Je jasné, že mu na lidech ve skutečnosti nezáleží. Nezáleží mu na lidech, kteří pro něj pracují,“ řekl o Muskovi BBC kalifornský senátor Scott Wiener.

Musk se proti všem obviněním ohradil na twitteru, podle něj by se San Francisco mělo zabývat důležitějšími věcmi, než jsou firmy poskytující unaveným zaměstnancům postele, například bezpečím dětí před fentanylem (v USA často zneužívaným opiátem). „Kde jsou vaše priority?“ zeptal se ve tweetu starostky London Breedové. San Francisco totiž aktuálně čelí krizi poté, co se na jednom z dětských hřišť fentanylem předávkovalo desetiměsíční dítě.

Reklama

Související témata:

Doporučované