Hlavní obsah

Mzdy pro příští rok? Odbory chtějí růst o 8 až 10 procent, říká Středula

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Odbory chtějí růst mezd o osm až deset procent, říká Josef Středula.

Reklama

Až desetiprocentní růst mezd v roce 2024. Takový bude podle šéfa ČMKOS Josefa Středuly požadavek odborů v nadcházejícím kolektivním vyjednávání.

Článek

Vysoká inflace, propad spotřeby i reálné kupní síly. „Situace je vážná, a protože je tak vážná, souvisí i s tím, jaký bude náš požadavek na mzdy,“ řekl pro Českou televizi předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula s tím, že odbory budou po svých zaměstnavatelích v kolektivním vyjednávání požadovat růst osm až deset procent. „Tam, kde je situace lepší, to může být ještě víc,“ dodává Středula.

Upozorňuje, že obří inflace za poslední roky zvedla ceny přibližně o 33 procent, a to, že by spadla na úroveň, kterou odhaduje Česká národní banka - tedy na dvě procenta - si odbory nemyslí. Naopak - podle odborů bude inflace na hodnotě šest procent.

„Lidé šetří a odsouvají nákupy do budoucna. Do toho přichází problém s DPH a vším tím se prolíná cena vodného a stočného a ceny elektrické energie,“ dodává Středula s tím, že propad reálných mezd z minulých měsíců je zaměstnancům nutné kompenzovat.

Podle Zdeňka Zajíčka, šéfa Hospodářské komory – tedy zástupce firem a zaměstnavatelů - je ale aktuální požadavek odborů nepřijatelný.

„Pokud máme bojovat s inflací, potřebujeme nastartovat hospodářský růst a udělat vše proto, abychom v dalších letech inflaci neroztáčeli. Respektuji názor odborů s doporučením pro růst mezd, ale to není proinflační opatření, které by tu mělo být,“ říká Zajíček s tím, že sice chápe důvody odborů, ale ty si naopak musí uvědomit, že je potřeba mít z čeho mzdy navyšovat.

„Stejně tak, jak se nemají dobře zaměstnanci, nemají se dobře ani firmy,“ dodává Zajíček. „Já bych byl velmi opatrný, abychom mluvili o takovém nárůstu,“ dodává. Podle něj je naopak třeba hledat cesty, jak nastartovat ekonomický růst.“ Pevně věřím v to, že když to uděláme, v následujících měsících a letech budeme mít následně i prostředky, aby mzdy mohly růst,“ dodává.

Středula však upozornil, že některé firmy už teď na inflaci extrémně vydělaly. „Data Českého statistického úřadu říkají, že zisky firem rostou, ale reálné mzdy se propadly. My proto ten tlak budeme činit,“ říká Středula s tím, že chápe, že jsou podniky, které se kvůli objektivním důvodům nedostaly do dobré kondice, a proto bude postupováno individuálně. „Ale náš souhrnný požadavek má tuto hodnotu,“ dodává.

Upozorňuje přitom, že kupní síla v Česku se dostala na stejnou úroveň, jaká byla v pololetí roku 2017. „Český zaměstnanec v průměru přišel o 11 procent kupní síly své mzdy. V přepočtu tak celých třicet dnů pracoval bez odměny,“ říká Středula.

Reklama

Související témata:

Doporučované