Hlavní obsah

Na otevření berounské psychiatrie už čekají stovky lidí. Péče v Česku se hroutí

Centrum duševní rehabilitace čeká oficiální zahájení provozu.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mnoho pacientů na málo lékařů a míst v zařízení pro léčbu duševních onemocnění. Špatnou situaci by mohlo zmírnit nové rehabilitační centrum v Berouně. Areál za více než miliardu korun přijme první pacienty už zhruba za měsíc.

Článek

Až dva miliony Čechů by podle expertů potřebovaly psychologa nebo psychiatra. Kapacity péče jsou ale v tuzemsku nedostatečné. Lékaři se podle dat Národního ústavu duševního zdraví zvládnou postarat ani ne o třetinu duševně nemocných.

Rozšířit možnosti péče v Česku se rozhodl už před několika lety Sotirios Zavalianis, který se svojí obchodní skupinou AKESO postavil v Berouně Centrum duševní rehabilitace. A má to být nejmodernější psychiatrická nemocnice v celé Evropě.

„Chceme jít trochu jiným směrem než tradiční a obvyklá psychiatrie. Chceme dodávat k tomu, co je součástí medicínského oboru psychiatrie, další vrstvy, které mohou zefektivnit léčbu jednotlivých pacientů,“ říká Martin Hollý, náměstek duševního zdraví Rehabilitační nemocnice Beroun.

Centrum duševní rehabilitace Beroun

  • Budoucí nejmodernější psychiatrická nemocnice v Evropě.
  • Centrum buduje holding AKESO podnikatele Sotiriose Zavalianise za 1,2 miliardy korun v areálu Rehabilitační nemocnice Beroun.
  • Přípravy projektu od roku 2016, v srpnu 2021 hotová hrubá stavba, kolaudace je plánována na prosinec 2023.
  • V centru bude 200 lůžek.
  • Za léčebnou část a medicínské programy bude zodpovědný známý psychiatr a psychoterapeut prof. Ján Praško.

Projekt se připravoval od roku 2016, po více než sedmi letech práce se lékaři z berounského centra chystají konečně na spuštění provozu. Pro AKESO jde momentálně o druhou největší investici ve výši zhruba 1,2 miliardy korun.

„Plná kapacita zařízení je více než 200 lůžek. Byl bych rád, kdyby se nám podařilo získat o trochu více personálu, než je počet lůžek. Je to jedno z možných měřítek kvality poskytované péče, protože v psychiatrii je člověk a vztah tím hlavním terapeutickým nástrojem,“ nastínil možnosti centra Martin Hollý.

Ne všechna lůžka ale budou hrazena pojišťovnou. Desítky z nich budou podle slov Pavla Scholze, náměstka pro projektové řízení, nabízeny samoplátcům.

Stovky zájemců ještě před otevřením

Pro srovnání – v Německu je poměr počtu zaměstnanců k pacientům zhruba 1,5 : 1. V Holandsku to je dokonce 2 : 1.

Projekt podle Hollého vyvolává velké naděje. „Máme už stovky lidí, kteří by měli zájem o spolupráci v rámci řešení jejich duševních potíží. Kapacitu péče budeme ale rozšiřovat postupně, abychom dokázali udržet kvalitu, kterou máme vnitřně nastavenou. V nejbližším měsíci ale budeme přijímat první pacienty,“ říká náměstek.

AKESO holding

  • Majitelem je podnikatel řeckého původu Sotirios Zavalianis, který v Česku žije od roku 1984.
  • Součástí holdingu je mj. Nemocnice Hořovice, Diagnostické centrum Nemocnice Hořovice v Praze, Rehabilitační nemocnice Beroun a Onkologické a radiologické centrum Multiscan, které je součástí Komplexního onkologického centra Pardubického kraje.
  • S obratem přes čtyři miliardy korun a 2800 zaměstnanci představuje druhou největší zdravotnickou skupinu v zemi.
  • Sotirios Zavalianis získal v roce 2018 titul EY Podnikatel Středočeského kraje.

Pro ně centrum duševní rehabilitace chystá několik inovací v tom, jak se o pacienty starat a které by měly jejich léčbu podpořit.

Inovativní péče

„Výhodou budou nové technologie. Pyšní jsme například na cirkadiánní biodynamické osvětlení (jde o speciální umělé světlo, které se co nejvíce blíží přirozenému světlu i s jeho pozitivními účinky), které může pozitivně ovlivňovat pacienty,“ uvádí Martin Hollý.

Centru má také velkou kapacitu pohybových aktivit, například bazén, tělocvičnu, cvičebny, nebo fitness centrum.

„Chystáme také moderně zařízené tvůrčí ateliéry. A budeme také pracovat s virtuální realitou a fototerapií,“ doplnil náměstek berounské nemocnice.

Firma investovala také například do nerozbitných skel a chytrých bezpečnostních systémů, takže se nemocnice obejde bez mříží. „Mříže tady nikde neuvidíte, to zaručuji,“ doplnil Pavel Scholz, náměstek pro projektové řízení.

Kromě lůžkové péče bude centrum nabízet i ambulantní a stacionární programy. Právě ambulantní kapacity péče jsou dnes podle Hollého v českém zdravotnictví zásadně poddimenzované. Pacienti tak musí na radu, pomoc a léčbu čekat dlouhé měsíce.

„V důsledku pandemie koronaviru a války na Ukrajině dnes tuzemský ambulantní systém zažívá velký tlak pacientů. Kapacity na všechny ale nejsou. Často jde o lidi s úzkostně depresivní symptomatikou,“ vysvětluje.

Covid odnesly hlavně děti

Časem by centrum rádo začalo poskytovat také psychiatrickou péči dětským pacientům, u kterých je současná situace naprosto katastrofální.

Podle odborníků totiž důsledky pandemie dopadly výrazně hlavně na dětské pacienty a kvůli naprostému nedostatku odborníků na dětskou psychiatrii se už hovoří o zhroucení systému.

V mezinárodním srovnání se tak Česká republika hrozivě propadá. V průměru se o 100 tisíc dětských a adolescentních pacientů v tuzemsku stará šest psychiatrů, například ve Finsku je to 36 odborníků. Výsledkem je, že i pacienti s akutními potížemi se do péče psychiatra dostanou nejdříve za tři nebo čtyři měsíce od stanovení diagnózy.

Reklama

Související témata:
Centrum duševní rehabilitace

Doporučované