Hlavní obsah

Největší ruský operátor vyplatí zahraniční investory. Akcie koupí se slevou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Deman, Shutterstock.com

Pobočka MTS v Rusku.

Reklama

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila to dnes v tiskové zprávě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

Firma uvedla, že předložila nabídku na odkoupení až 83,932.026 akcií, na což plánuje vynaložit až 7,97 miliardy rublů (asi dvě miliardy Kč) z vlastních prostředků. Kupní cena byla stanovena na 95 rublů za akcii, což je o 69 procent méně než páteční závěrečná cena akcií MTS na moskevské burze.

Parametry odkupu akcií firmy už schválila ruská vládní komise. Lhůta pro akcionáře k přijetí nabídky je 28. května v poledne moskevského času. Nabídka je zaměřena hlavně na akcionáře-nerezidenty, kteří v současné době nejsou schopni akcie MTS prodat ani koupit.

„Odkup vlastních akcií bude financován z vlastních prostředků MTS a neovlivní dividendovou politiku ani plány MTS vyplácet dividendy,“ uvedla společnost.

Návrh v podstatě odpovídá postupu, jaký loni uplatnila maloobchodní společnost Magnit, uvedla agentura Reuters. Magnit úspěšně dokončil odkup svých akcií v hodnotě zhruba 736 milionů dolarů (17,3 miliardy Kč). Kreml požaduje slevu minimálně 50 procent na jakýkoli prodej majetku zahrnující cizince.

Reklama

Související témata:

Doporučované