Hlavní obsah

O čtvrtinu méně aut i menší zisk, výsledky Škoda Auto za první čtvrtletí

Foto: Škoda Auto

Škoda Auto.

Reklama

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v prvním čtvrtletí klesl zhruba o čtvrtinu na 337 milionů eur (8,3 miliardy Kč) ze 448 milionů eur před rokem. Ve své výsledkové zprávě to dnes oznámil mateřský koncern Volkswagen.

Článek

Škoda Auto v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům 186 170 vozů, což je o čtvrtinu méně než před rokem. Čtvrtletní tržby se ale mírně zvýšily, a to na 5,10 miliardy z 5,05 miliardy eur před rokem.

Provozní zisk automobilky ale klesl na 337 milionů eur (8,3 miliardy Kč) ze 448 milionů eur před rokem. Firma Volkswagen upozornila, že na výsledky měla negativní dopady válka na Ukrajině.

Výrobci automobilů se už delší dobu potýkají s nedostatkem součástek, který narušil také výrobní aktivity Škody Auto. Situaci navíc zkomplikovala válka na Ukrajině, která způsobila mimo jiné výpadek produkce u ukrajinského dodavatele kabelových svazků pro Škodu Auto.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale i v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.

Škoda Auto

  • Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v Česku, vyrábí také v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství.
  • Působí na více než 100 trzích.
  • V Česku zaměstnává více než 35 tisíc lidí.

Začátkem března Škoda Auto oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a v Nižném Novgorodu a zastaví export aut do Ruska. V loňském roce pro ni bylo Rusko druhým největším trhem.

Provozní zisk mateřského koncernu Volkswagen se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 73 procent na 8,3 miliardy eur (přes 200 miliard Kč). Koncern dodal zákazníkům 1,898 milionu vozů, o 22 procent méně než před rokem. Tržby nicméně zvýšil o 0,6 procenta na 62,74 miliardy eur.

Reklama

Doporučované