Hlavní obsah

Opravy domu po babičce mohou přilákat šmejdy

Foto: Moelven, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dotace z programu Oprav dům po babičce odstartují další nárůst poptávky po energetických úsporách. Realizační firmy říkají, že jsou z pohledu zásob připravené. Situace však mohou zneužít firmy, které se budou chtít obohatit.

Článek

Energetická krize s sebou loni přinesla boom zateplování, výměny oken a dalších řešení šetřících energie. Nový dotační program Ministerstva životního prostředí s názvem Oprav dům po babičce zájem o renovace nemovitostí spojené s energetickou úsporností ještě umocní.

Podmínkou čerpání dotace je realizace optimálního zateplení, jež pomůže dosáhnout požadovaných úspor. Příspěvek pokryje až 50 procent výdajů a v případě komplexního zateplení domu může dosáhnout až jednoho milionu korun. Jde o zálohovou dotaci, což znamená, že ji žadatel dostane před začátkem prací, nikoli dodatečně jako v klasické Nové zelené úsporám.

Stavební firmy a dodavatelé materiálů proto od září, kdy je možné o dotaci začít žádat, předpokládají nárůst poptávky po svých službách.

„Získání dotace může být pro někoho motivací pustit se do zateplení, o němž dosud jen uvažoval. Proto může zájem o zateplování se startem programu vzrůst,“ říká Tomáš Rosák, ředitel společnosti Saint-Gobain pro východní Evropu, která vyrábí energeticky úsporné stavební materiály.

Dotace se vztahuje nejen na komplexní zateplení domu, ale i na výměnu oken a dveří. Zájem o nová okna se už letos meziročně zvýšil o deset procent a dále poroste.

„Program Oprav dům po babičce je poměrně velkorysý, proto lze počítat s dalším růstem zájmu minimálně v řádu jednotek procent,“ říká Zdeněk Okáč, marketingový manažer společnosti Velux.

Celá EU je v rekonstrukcích pomalá

Asociace výrobců minerální izolace doufá, že nový dotační titul počet renovací rodinných domů posune na doporučovaná tři procenta ročně.

„Tempo renovací je pomalé v celé EU. Odhaduje se, že důkladnou komplexní renovací prochází jen 0,2 procenta evropských budov ročně. V Česku je tempo renovací bytových domů komplexní formou ještě pomalejší, a to 0,15 procenta,“ říká Marcela Kubů, ředitelka Asociace výrobců minerální izolace.

Velká část domů v Česku postavených ještě před 80. lety minulého století neprošla renovací ani zateplením. Budovy jsou obecně v horším technickém stavu a jejich provoz je energeticky náročný. Komplexní zateplení přitom může snížit výdaje za energie až o 70 procent.

„Většina Čechů renovuje domy po částech. Do komplexních rekonstrukcí se majitelé domů často nepouštějí především z důvodu nedostatku vlastních finančních prostředků. A v tom by mohl dotační program na podporu renovací pomoci,“ domnívá se Halina Kučerová, specialistka technického marketingu společnosti Rockwool, která vyrábí izolace.

Poptávka bude rozložena v čase, a nemělo by tak dojít ke zdražení ani k nedostupnosti materiálů na trhu.
Tomáš Rosák, ředitel společnosti Saint-Gobain pro východní Evropu

Oslovené firmy dodávající materiály na zateplení budov předpokládají od září zvýšený zájem a jsou na něj připraveny. Materiálu je podle nich dostatek, a neměl by tak na trhu chybět.

„Továrny našich členů mají nepřetržité provozy, které vyrábí 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Investice do nových továren jsou v řádech miliard korun. Potřebujeme stabilitu a předvídatelnost, což se zatím děje,“ popisuje Kubů.

K výpadkům vlivem vyšší poptávky by nemělo docházet ani v případě oken. „Dodací lhůty nejžádanějších oken i stínicích doplňků se pohybují od dvou dnů do tří týdnů a nepočítáme s tím, že by případná zvýšená poptávka měla vést k jakémukoli prodloužení čekacích lhůt,“ říká Okáč.

Přesto se společnosti mohou potýkat s nedostatkem pracovních sil. „Obecně si myslím, že instalační firmy na zvýšený zájem nejsou příliš připraveny. Nebude snad problém s dostupností materiálů, ale především schází dostatek kvalifikované pracovní síly k realizacím,“ říká Jiří Skala, jednatel společnosti Izotrade, která zatepluje domy.

Firmy však nepředpokládají, že by vlivem rostoucího zájmu docházelo k výkyvům cen. „Poptávka bude rozložena v čase, a nemělo by tak dojít ke zdražení ani k nedostupnosti materiálů na trhu,“ říká Rosák.

Ceny stavebních materiálů se po pandemii covidu-19 a dřívější nedostupnosti některých surovin konečně stabilizovaly.

„Cenu produktů ovlivňují především měnící se ceny energií i vstupních surovin a inflace,“ říká Kučerová. Pokud by podle Kubů ceny materiálů rostly, tak nikoli kvůli vyšší poptávce, ale kvůli inflaci.

Pozor na šmejdy

Zvýšeného zájmu o rekonstrukce budov, který potáhne spuštění několika dotačních programů najednou – Oprav dům po babičce, Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám Light –, však mohou některé firmy zneužívat.

Dotace vyplácené zálohově, jako je to v případě Oprav dům po babičce a Nová zelená úsporám Light, už nyní v některých případech přitahují firmy, které se chtějí na dotačním a renovačním boomu obohatit. Zákazníkovi nabízejí často nevýhodné řešení s možností nereálných úspor či nereálnou návratností.

Asociace i firmy před podobnými praktikami varují. „Může to nastat v některých profesích, především u specializovaných zateplovacích prací. Na dotace budou opět cílit ‚loupežníci‘, což je nynější případ solárního boomu,“ potvrzuje Skala.

Budeme se jim snažit vysvětlit, že je v jejich zájmu držet se ověřených materiálů od etablovaných výrobců a správných postupů realizace.
Marcela Kubů, ředitelka Asociace výrobců minerální izolace

Zákazník by proto neměl dát na marketingové tahy firem. „Dotační tituly jasně říkají, jakých parametrů musí zateplená budova dosáhnout, aby byla dotace proplacena. Je ale otázka, jak moc budou lidé ochotní si to v praxi ohlídat. Budeme se jim snažit vysvětlit, že je v jejich zájmu držet se ověřených materiálů od etablovaných výrobců a správných postupů realizace,“ doporučuje Kubů.

Je například vhodné začít energetickým posudkem domu, který poradí s výběrem materiálu k zateplení a s jeho tloušťkou. Podle odborníků se v tomto případě nevyplatí na materiálu šetřit. Například silnější tloušťka izolantu v celkových nákladech na zateplení znamená zanedbatelné navýšení jen v jednotkách procent, ale energetické úspory jsou znatelné.

Reklama

Doporučované