Hlavní obsah

Pomůže a inflaci nezvýší: Tvůrce babičkovské dotace reaguje na kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nedávno zveřejněný dotační program „Oprav dům po babičce“ ostře sledují kritici. Podle nich může mít program dopady ekonomické i sociální. Šéf Státního fondu životního prostředí Petr Valdman reaguje na nejčastější body kritiky.

Článek

Nový dotační programu „Oprav dům po babičce“, který Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo v rámci systému Nová zelená úsporám (NZÚ), čelí výtkám a kritice. Odpůrcům se nelíbí, jak je podpora vysoká i její špatné zacílení. Čerpání podle některých odborníků může působit proinflačně, jde prý navíc proti myšlence zlepšování dostupnosti bydlení v Česku.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí, který za projektem stojí, reaguje na nejčastější argumenty těch, kteří s dotací nesouhlasí. Pro přehlednost redakce vždy v „boxu“ shrnula jednu oblast výtek a kritiky a pak následuje vyjádření Petra Valdmana.

Výše podpory a ohraničení nákladů

Velkým tématem v rámci programu „Oprav dům po babičce“ je nezvykle vysoká podpora.

Na rekonstrukci jednoho rodinného domu dosud přispíval dotační program Nová zelená úsporám průměrnou částkou 240 tisíc korun. V novém programu mohou majitelé domů k rekonstrukci žádat o milion korun jen na zateplení.

Vedle toho mohou inkasovat částky v rozmezí 100-200 tisíc korun na další opatření. Žadatelé získají také bonusy za každé dítě v domácnosti. Příspěvek připadne také každému žadateli s trvalým bydlištěm v jedné ze dvou tisíc odlehlých obcí.

Slíbená dotace by podle výpočtu Ministerstva životního prostředí měla pokrýt dvě třetiny nákladů na přestavbu.

Program „Oprav dům po babičce“ může pomoci i lidem, kteří nemají naspořené finanční prostředky na zateplení. To je také jeho hlavní rozdíl od stávající dotace Nová zelená úsporám, která je zaměřena na expost financování (tedy zaplacení až po té, co se úpravy provedou). Žadatel dostane dotaci dopředu, čímž se mu otevírá nová možnost realizovat úpravy, které povedou k energetickým úsporám.

Očekáváme, že podstatná část žadatelů k dotaci využije také výhodný úvěr. Nechceme totiž projekty rekonstrukcí dotovat z 80 nebo 90 procent. Dotace by měla pokrýt zhruba polovinu nákladů plus drobné bonusy, jako například příspěvek na dítě v domácnosti.

Základní podmínkou čerpání dotace je komplexní renovace domu, která zahrnuje kromě uznatelných nákladů i další výdaje, které musí žadatel hradit sám za sebe. V případě zateplení domu si program stanovuje tři klíčové limity - jednotkové dotace na jednotlivé konstrukce, maximální výše jeden milion korun a dotace nákladů maximálně do 50 procent. Na základě toho neplatí šířený mýtus, podle kterého čím větší dům, tím větší dotace.

Dům musí mít stavební povolení vydané do 1. 7. 2013

Majitel nemovitosti může žádat o dotaci pouze v případě, že dům nemá novější stavení povolení než z 1. července 2013.

„Do teď tento limit nebyl. Tedy už nikdo nedostane dotaci na tepelné čerpadlo, kotel, FVE, zelenou střechu, dobíjecí stanici apod., pokud bude mít novější stavbu,“ stěžoval si například jeden z čtenářů Seznam Zpráv.

Podmínka se týká všech žádostí v programu Oprav dům po babičce, právě z důvodu, že jeho hlavním cílem je domy zateplovat. V roce 2013 začaly platit přísněji předpisy o tom, jakou mají mít nově postavené domy energetickou účinnost. O dotace například na tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku pro domy, které jejich majitel neplánuje zateplovat, je možné čerpat v programu Nová zelená úsporám.

Trvalé bydliště na deset let

Žadatel o dotaci musí mít v rekonstruovaném domě hlášen trvalý pobyt minimálně po dobu 10 let od doložení realizace úprav. „Jenže co když se něco stane? Budou po nás chtít peníze zase vrátit,“ reagovala čtenářka Seznam Zpráv.

Tento požadavek není úplnou novinkou. U ostatních programů, jako jsou například kotlíkové dotace, byla standardní lhůta nastavena na pět let. Pokud v rodině dojde k situaci, která zabraňuje řádnému užívání domu podpořeného dotací, jednotlivé situace řešíme individuálně. Typicky jde o rozvodová řízení nebo úmrtí v rodině. O případech rozhoduje komise Státního fondu životního prostředí. Z naší zkušenosti jde ale v rámci desetitisíce podpořených projektů o doslova promile případů.

Dostupnost bydlení

„Z pohledu bytové politiky je to nejhorší program za posledních dvacet let,“ vyjádřil se sociolog Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd. Podle jeho slov by se nerovnosti ve společnosti měly snižovat, nikoliv navyšovat. Program totiž není ohraničen ani výší přijmu, ani věkem.

Nechtěli jsme stanovovat žádnou hranici ve smyslu, že o dotaci může žádat pouze domácnost, kterou tvoří lidé do 30 nebo 40 let. Program je z povahy věci nastaven tak, že cílí na mladé domácnosti. Žadatel získává finance dopředu a myslí tak zejména na domácnosti, které neměly ještě dostatečný prostor naspořit vlastní prostředky. Je tu stále možnost čerpat zvýhodněný úvěr. To je další faktor, který očekáváme, že budou hlavně mladé rodiny často využívat.

Jednoduchá žádost, žádná kontrola

Podle vyjádření ministra životního prostředí Petra Hladíka má být žádost do nově vyhlášeného programu rychlejší a jednoduší než dříve. Žadatel totiž nebude muset dokládat všechny faktory a účtenky, jako tomu bylo dosud v případě NZÚ. Podle některých kritiků tak ale zmizí kontrola nad tím, jak a zda rekonstrukce vůbec probíhá.

Jednoduchost programu spočívá v administraci přes elektronický informační systém tak, aby byla žádost velice intuitivní. Druhým prvkem je, že nebudeme chtít povinně dokládat všechny faktury. Při podání žádosti o podporu pro nás bude zásadní odborný posudek a projektová dokumentace projektu. Následně bude potřeba doložit stvrzení o tom, že bylo vše provedeno, jak mělo. Výsledné rekonstrukce se chystáme kontrolovat. Na vyzvání musí být příjemce dotace schopen prokázat účetní doklady, že byly práce skutečně odvedeny. Budou probít i samotné kontroly na místě.

Všichni žadatelé ale kontrolou určitě neprojdou. Šlo by o desetitisíce kontrol. Pomůže nám také fakt, že většina domácností bude chtít využít výhodný úvěr. Stavební spořitelny budou také dohlížet na to, zda domácnost řádně čerpá finance, které získala.

40 miliard korun a inflace

Na novém programu dotací se má utratit 40 miliard korun. Podle některých ekonomických odborníků může tak vysoká částka rozdaná prostřednictvím dotací českým majitelům nemovitostí působit na českou ekonomiku proinflačně.

Podle našich odborníků ze Státního fondu životního prostředí celková částka, 40 miliard korun, která se bude v rámci dotací čerpat, inflaci nezvýší. Je to částka, která se bude čerpat několik let. Představa, že se v září otevře výzva a objeví se například 10 tisíc podaných žádostí, je zavádějící. Pro žadatele půjde o náročné rekonstrukce a vysoké výdaje. Proto počítáme s tím, že tyto prostředky se budou čerpat ještě na projekty realizované po roce 2026.

Vliv na stavebnictví

Například podle hlavního ekonoma J&T Bank Petra Sklenáře může program komplikovat situaci ve stavebnictví.

„Program vytvoří dodatečnou poptávku, která by nebyla, protože se budou opravovat budovy, které by se jinak neopravovaly a to bude zvyšovat poptávku po stavební práci a materiálech. Navíc tento program vždy stlačí poptávku do kratšího časového období, jen když platí dotace, což tyto negativní efekty posílí. Všichni staví jen teď, protože teď je dotace a za pár let nebude,“ uvedl ekonom v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podle informací, které nám poskytují příslušné asociace víme, že ceny zateplovacích materiálů, oken a dveří, vzhledem ke zpomalení ve stavebnictví, zlevňují. Vzhledem k tomu, že se celá řada developerských projektů odkládá, vzniká tu vhodný prostor pro řešení těchto menších projektů energetických úspor. Ceny materiálu budou výhodnější a domácnosti na realizaci ještě ušetří.

Reklama

Doporučované