Hlavní obsah

Otázky a odpovědi: Jak to bude s dostavbou jaderných elektráren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

Česko se bez nových jaderných zdrojů neobejde. Nyní je ve hře, že místo jednoho plánovaného bloku v Dukovanech vyrostou hned čtyři – a to od jedné firmy.

Článek

Tendr na Dukovany dostal novou tvář. Soutěž o dostavbu jádra se rozrostla z jediného reaktoru hned na čtyři jaderné bloky – dva v elektrárně Dukovany a dva v elektrárně Temelín. Oba zdroje nyní provozuje polostátní energetická skupina ČEZ.

Ve středu však vláda s podobou tendru, v jaké doposud probíhal, zamíchala. Jak se soutěž na nejspíš nejdražší zakázku v historii Česka změní?

Co se ve středu v tendru na Dukovany změnilo?

Soutěž na jeden blok, na nějž byla původně vypsána, stále probíhá. Stát však svůj požadavek rozšířil. Po uchazečích nově požaduje, aby rozpracovali své nezávazné nabídky na další tři bloky, které jsou plánovány v lokalitách Temelín a Dukovany.

Jaký je rozdíl mezi závaznou a nezávaznou nabídkou?

Závazná nabídka znamená, že dodavatel připraví projekt na stavbu jaderného bloku tzv. na klíč. Garantuje tak dodávku celého projektu včetně nejaderné části. Stát nyní po uchazečích požaduje, aby vylepšili závaznou nabídku na jaderný blok v Dukovanech a závazně potvrdili cenu dalších tří bloků.

Co na to uchazeči?

O možnosti výstavby ne jednoho, ale rovnou čtyř jaderných bloků stát se všemi uchazeči průběžně jednal. Pro uchazeče však bylo nejnovější oznámení v tendru stejným překvapením, jako pro veřejnost. „O středečním rozhodnutí vlády jsme nebyli předem informováni,“ uvedl Roman Zdebor, ředitel české pobočky EDF.

Uchazeči – minimálně dva z nich – rozhodnutí státu berou na vědomí. „Vyvineme maximální úsilí, abychom předložili novou závaznou nabídku na čtyři bloky v souladu s pokyny a časovým harmonogramem stanovených vlastníkem projektu. KHNP pečlivě posoudila možnost výstavby dalších tří bloků podle požadavků vlastníka projektu a v říjnu loňského roku předložila nezávaznou nabídku spolu s aktualizovanou původní nabídkou. Jsme tedy schopni předložit konkurenceschopnou nabídku podle nových pokynů vlastníka projektu,“ uvedla jihokorejská společnost KHNP.

„Vítáme rozhodnutí české vlády a společnosti ČEZ vyzvat EDF k pokračování v další fázi výběrového řízení na velký reaktor v České republice. EDF zároveň oceňuje rozhodnutí české vlády zahájit konzultace pro celkem až čtyři nové jaderné bloky. Toto rozhodnutí ukazuje, že jsou si české orgány vědomy průmyslových a ekonomických výhod flotilového přístupu. EDF se těší na spolupráci s ČEZ a českou vládou v dalších fázích výběrového řízení,“ říká Roman Zdebor, ředitel české pobočky francouzského uchazeče EDF.

Je Westinghouse mimo hru?

Americko-kanadská firma své nabídky do tendru sice podala, ale podle vyjádření vlády jen nezávazně. Závazná totiž nebyla ani její nabídka na první blok v Dukovanech, což znemožňovalo posouzení nabídky. V americké nabídce například nebyl jednoznačně určen subjekt zodpovědný za kvalitu díla. Proto s žádostí o rozpracování nabídek na čtyři bloky stát oslovil jen dva uchazeče – francouzskou EDF a jihokorejskou KHNP.

Vláda však zdůraznila, že tato skutečnost Američany z tendru nevyřazuje. Přesto oslovila s žádostí o předložení závazných nabídek na další reaktory jen další dva uchazeče. Kdyby však Westinghouse ještě závazné nabídky podal, ČEZ a stát je posoudí.

Proč se stát rozhodl pro stavbu čtyř reaktorů od jednoho dodavatele?

Hlavní motivací je podle kabinetu to, že výstavba více bloků by měla celkovou cenu projektu snížit. Tato skutečnost vyplynula z dosud podaných nabídek.

Česko by prý dostalo množstevní slevu, díky které by zjednodušeně řečeno zaplatilo jen tři reaktory a třetí by byl zdarma. „Cena za jednu jednotku by se mohla snížit až o 25 procent. V praxi to znamená, že čtvrtý reaktor by byl téměř zadarmo,“ popsal výhodu nového postupu ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).

Úspora vyplývá především ze synergií během přípravy, tedy inženýrských prací, většího objemu dodávek, snížení jednotkových nákladů, protože některé části je možné využít pro všechny bloky.

Mají bloky notifikaci od Evropské komise?

Evropská komise zatím neposvětila žádný z chystaných jaderných bloků. Notifikace na jeden blok podle vlády bude dokončena. O schématu veřejné podpory pro další tři bloky bude diskuze zahájena později.

Jaký je nyní harmonogram tendru?

Závaznou nabídku na jeden blok v Dukovanech uchazeči podali již loni v říjnu. Podle původního plánu měl ČEZ během února předložit vládě vyhodnocené nabídky. Tento deadline se však ruší.

Uchazeči dostali čas do 15. dubna na podání závazných nabídek na další tři bloky. Přestože měli na vypracování závazné nabídky na jeden blok v Dukovanech zhruba rok, nyní musí stihnout rozpracovat tři bloky za dva a půl měsíce.

Do konce května pak ČEZ předloží Ministerstvu průmyslu závěrečnou hodnoticí zprávu. Do konce června pak vláda rozhodne, kdo megaprojekt postaví.

Zpomalí se kvůli stavbě tří bloků celý projekt?

Podle vlády nejnovější rozhodnutí nenaruší harmonogram projektu. Stavět by se tedy mělo začít v roce 2029, první blok by měl být dokončen v roce 2036 a tím, že jej ještě čeká testovací fáze.

Jak bude jaderný projekt financován a kdo ho zaplatí?

Podle Ministerstva financí (MF) se rozhodne o dalším postupu podle toho, za kolik by byli uchazeči schopni nové jaderné bloky postavit. „Důležité pro rozhodnutí o výstavbě dalších jaderných bloků je zejména stanovení investorského modelu, o kterém doposud rozhodnuto nebylo, protože by to bylo v tuto chvíli předčasné,“ uvedl mluvčí resortu financí Ondřej Macura.

Možné modely financování čtyř bloků dá teprve dohromady nově vznikající meziresortní pracovní skupina, kterou budou tvořit zástupci Ministerstev financí a průmyslu spolu s ČEZ.

„Modely financování nových jaderných zdrojů jsou již několik let komplexně analyzovány, nyní bude i na základě nabídek připraven konkrétní návrh pro další bloky. Důležité pro rozhodnutí o výstavbě dalších jaderných bloků a modelu financování je zároveň stanovení investorského modelu, o kterém vláda diskutuje a bude předmětem rozhodování vlády o formě výstavby dalších bloků,“ sdělil mluvčí MPO Marek Vošahlík.

Stát sice má představu o tom, kolik by mohl stát jeden blok a na kolik by ho vyšly až čtyři reaktory, ale konkrétní částku zatím nekomunikoval a nový model financování také ne.

Již dříve se hovořilo o tom, že investice do čtyř jaderných bloků by mohla stát až dva biliony Kč. Je však nereálné, aby stavbu jediného bloku, natož čtyř, financoval ČEZ z vlastních zdrojů. Podle původního plánu měl stavbu financovat stát, přičemž provozovatelem elektrárny by zůstal ČEZ. „Pokud rozhodneme o větším počtu bloků, tak ten model financování se nedá použít na víc než jeden blok,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Může se změnit majetková struktura ČEZ?

S oznámením možné výstavby hned čtyř reaktorů opět vyvstaly spekulace o možném zestátnění výrobní části společnosti ČEZ, případně o odkupu jaderných lokalit Temelín a Dukovany státem. „Žádná jednání o změně majetkové struktury skupiny ČEZ nyní neprobíhají,“ uvedl Vošahlík.

Plány nekomentovalo ani Ministerstvo financí, které za stát vykonává akcionářská práva v ČEZ. „Co se týče různých úvah o zestátnění společností ČEZ, jak už bylo řečeno vícekrát, odkazujeme se v tomto na dementi vicepremiéra Rakušana z pondělní noci. Více se – s ohledem na fakt, že ČEZ je společnost kotovaná na burze a jakékoliv informace, které se jí týkají, jsou kurzotvorné – k věci nebudeme vyjadřovat,“ uvedl za resort Macura.

Potřebuje Česko čtyři jaderné bloky?

Česká energetika se bez nové jaderné flotily do budoucna neobejde. Důvodů pro dostavbu jaderných elektráren Temelín a Dukovany je hned několik. Nové jaderné bloky mají výrazně přispět k tuzemské soběstačnosti ve výrobě elektřiny během postupného odchodu od uhlí. Výrobu elektřiny z uhlí však jádro zcela nenahradí a bude muset být doplněno o obnovitelné a plynové zdroje.

Do budoucna se také očekává růst poptávky po elektřině s tím, jak se bude zvyšovat elektrifikace dopravy, průmyslu či vytápění. Podle propočtů Ministerstva průmyslu by se měla spotřeba elektřiny do roku 2050 dostat z dnešních přibližně 60 TWh na 100 TWh ročně. Pro srovnání, dva bloky v Temelíně vyrobily v roce 2023 zhruba 16 TWh elektřiny.

Zároveň také stárnou stávající jaderné zdroje, v roce 2050 už budou z dnešní výroby v provozu jen dva temelínské bloky – pokud se dále neprodlouží životnost dukovanských bloků.

Reklama

Doporučované