Hlavní obsah

Ottovo nakladatelství má obstavené účty a snaží se zamezit insolvenci

Foto: Photomann7, Shutterstock.com

Ottovo nakladatelství řeší, jak se vyrovnat s tlakem věřitelů na úhradu pohledávek. Ilustrační foto.

Reklama

Městský soud v Praze vyhlásil na návrh tiskárny Triangl insolvenční řízení s Ottovým nakladatelstvím. Vydavatelský dům má navíc zablokované účty kvůli sporu s další tiskárnou Czech Print Center.

Článek

Ottovo nakladatelství se dostalo do ostrého konfliktu se svými obchodními partnery. Nejdříve tiskárna Czech Print Center z impéria miliardáře Daniela Křetínského poslala do vydavatelství kvůli svým pohledávkám exekutora, který firmě obstavil účty. Nyní se přidala tiskárna Triangl a podala na Ottovo nakladatelství insolvenční návrh, vyplývá z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

„Insolvenční návrh považuji za nesmysl. Dohodli jsme se, že si nechám uhradit naše pohledávky v hotovosti a peníze Trianglu vložím na účet. Budeme fungovat normálně dál,“ reagoval na dotaz SZ Byznys majitel vydavatelství Vlastimil Svoboda.

Zároveň ale připustil, že jeho firma má problém i s dalším věřitelem. „Máme zablokované účty,“ dodal Svoboda bez dalších podrobností.

Z publikovaných dokumentů vyplývá, že druhým obchodním partnerem, s nímž se Ottovo vydavatelství aktuálně dostalo do sporu, je zmíněná tiskárna Czech Print Center. Kromě obstavených účtů nechal exekutor na popud Křetínského tiskárny zajistit také sídlo Ottova nakladatelství v Praze na Žižkově, vyplývá z katastru nemovitostí.

Podnikání Ottova nakladatelství poznamenávaly kontroverze a obchodní spory i v minulosti. Insolvenčnímu řízení čelilo vydavatelství už v roce 2010. Popud k němu tehdy dala Těšínská tiskárna. Nakonec se ale obě strany dohodly na urovnání sporu.

Kromě lapálií s věřiteli byl vydavatel Vlastimil Svoboda v roce 2009 podmíněně odsouzený za prodej pirátských výtisků knihy Harry Potter a Ohnivý pohár.

Ottovo nakladatelství se odkazuje ke jménu stejnojmenného vydavatelského domu založeného v roce 1871 knihkupcem a nakladatelem Janem Ottou. Ve skutečnosti ale mezi oběma podniky žádná souvislost není.

Současné nakladatelství navazuje na firmu, kterou v roce 1998 založil mediální podnikatel Fidelis Schlée.

Reklama

Doporučované