Hlavní obsah

Zabije inflace korunové mince? Razit je už se skoro nevyplatí

Jak se z obyčejného plíšku stane mince? Projděte se Českou mincovnou.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Inflace zaúřadovala i v České mincovně v Jablonci nad Nisou a výroba oběživa se v mincovně prodražuje. Razit mince s nejnižší nominální hodnotou, tedy koruny, už by brzy mohlo být „ztrátové“. Podívejte se na video z mincovny.

Článek

„Náklady na ražbu jsou obchodní tajemství. Ale výroba koruny je stále pod nominální hodnotou. Ale už se to té koruně blíží,“ řekl SZ Byznys šéf výroby České mincovny Stanislav Bachtík. Navzdory inflaci ale podle něj korunu zatím osud desetníků, dvacetníků a padesátníků, které postupně zanikly, nečeká.

„Na rozdíl do jednocentů a dvoucentů, které už svými výrobními náklady přesáhly nominální  hodnoty, a proto řada států zvažuje, že je stáhne z oběhu,“ říká Bachtík.

Jádro každé mince, kterou v jablonecké mincovně vyrazí, tvoří kulatý ocelový plíšek. Říká se mu střížek a je to to nejlevnější, z čeho lze mince vyrábět. Na střížky se pak nanáší vrstva niklu, mědi či mosazi podle nominální hodnoty mince.

Ceny kovových slitin se sice po prvotním šoku vyvolaném válkou Ruska s Ukrajinou ustálily, ale výrobu dál zdražují stoupající ceny energií.

Třináct mincí za sekundu

Česká mincovna je výhradním dodavatelem oběživa pro Českou národní banku a vyrábějí se zde všechny kovové mince. Až do konce roku se na strojích podle emisního plánu budou razit už jen korunové mince.

Na to, že tu ročně „vznikají“ miliardy, vypadá jablonecká továrna dost nenápadně. Za několika pancéřovanými dveřmi tu ale produkují 600 milionů kusů mincí ročně.

Srdcem „továrny na peníze“ jsou lisy.  „Z lisu padá 13 mincí za vteřinu, to je přes 700 mincí za minutu.  Je to nádherný pohled, když se mince sypou, říkáme tomu penězopád,“ vysvětluje Bachtík. 

I když je výroba velmi automatizovaná, velký důraz se klade i na kontrolu kvality lidským okem. Pokud člověk zjistí chybu, musí se celá série vyřadit. Kontroluje se průměr, hmotnost, elektromagnetické vlastnosti. Právě na základě toho poznají například automaty na ulicích, kterou minci do nich vhodíte.

Hotové mince se na strojích zabalí do sáčků a zapečetí do kontejnerů. Ty potom pod dohledem ozbrojené stráže odváží speciální auta do trezorů České národní banky.

V Jablonci se ale razí i mince z drahých kovů, zlaté, stříbrné či platinové, a také medaile. Jen za srpen na ně v České mincovně padla tuna stříbra a čtvrt tuny zlata. Zájem o investiční a pamětní mince z drahých kovů je kvůli vysoké inflaci rekordní.

1. Kolik je v současné době v oběhu platných typů bankovek a mincí?
2. Než v roce 1993 vznikla mincovna v Jablonci nad Nisou, korunové mince se krátce po vzniku samostatné České republiky razily v/ve...
3. Kdy přestaly platit desetihaléře?
4. A kdy přestaly platit padesátníky?
5. Co se nachází na rubu dvoukoruny?
6. Jaký nápis je v latině vyveden na rubu padesátikoruny?
7. Co se dříve přidávalo do papírových bankovek?
8. Kdo je autorem návrhu českých bankovek ?
9. Životnost papírové bankovky v oběhu je v průměru...
10. Kolik padělaných českých bankovek bylo od od začátku roku do konce června zadrženo?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Doporučované