Hlavní obsah

Pětina firem bude kvůli energiím propouštět, varuje Hospodářská komora

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Firmy budou v důsledku energetické krize nuceny propouštět zaměstnance. Podle šetření Hospodářské komory se to týká už osmnácti procent.

Článek

Hospodářská komora (HK) ve středu představila první výsledky šetření mezi živnostníky a podniky, jak budou v následujících měsících reagovat na rostoucí ceny energií a materiálů.

„Rychle přibývá firem, na které fatálně dopadá situace na energetickém trhu. Nově uzavírané smlouvy s cenami energií přesahují finanční možnosti firem, v některých případech energetické firmy nejsou schopny nabídnou odpovídající objem elektřiny a plynu,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podle průzkumu komory až osmnáct procent firem v důsledku energetické krize plánuje propouštění svých zaměstnanců. U velkých firem nad 500 zaměstnanců je to až 27 procent.

„Sledujeme také obrat oproti situaci v uplynulých měsících a letech, kde se zdá, že do budoucna pouze deset procent firem naopak plánuje nové zaměstnance přibírat,“ uvedl Dlouhý na tiskové konferenci HK.

Problémem jsou podle jeho slov zejména energeticky náročné obory, jako jsou pekárny, sklárny nebo hutě. Z hlediska regionálního nejsložitější situace panuje v oblastech Karlovarského a Zlínského kraje.

„Ve srovnání s pandemií z hlediska ekonomického je tato energetická a ekonomická krize ještě daleko hlubší,“ komentuje aktuální situaci prezident komory.

Vláda, opozice i odbory by se nyní měly spojit a zajistit účinné řešení krize, dodal. Jednou z variant řešení by podle jeho slov mohlo být zastropování cen energií.

„Jako Hospodářská komora bychom chtěli podpořit zastropování cen energií a oddělit ceny elektřiny od cen plynu,“ uvedl.

V případě, že se nepodaří dojít Radě EU ke shodě právě v rámci zastropování cen energie do 9. září, Česko by mělo přijít alespoň s národním scénářem, který by ceny zafixoval.

Jistou formu podpory podnikatelům chystá ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), podle kterého nastal na pomoc firmám pravý čas. Podporu chystá na základě dočasného krizového rámce, který na konci března představila Evropská komise v souvislosti rusko-ukrajinským konfliktem.

„Podnikatelé by se na mě velmi zlobili, kdybych řekl, že nechci kompenzace, kdyby je vláda dávala. Samozřejmě je uvítám. Krize je ale už tak hluboká, že, myslím si, žádné peníze nejsou dostatečné, aby mohly kompenzovat plně,“ dodal Dlouhý v reakci na plán ministra průmyslu.

Reklama

Doporučované