Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
V klenuté varně v prvním patře jedné z historických budov pivovaru Samson je po poslední várce ještě velké horko. „Právě jsme dovařili dvanáctku, teď se kádě sanitují. V létě děláme osm várek týdně,“ říká sládek Radim Hlavička.
Aktuální roční kapacita varny je 150 tisíc hektolitrů, v dosud rekordním roce 1996 tu uvařili dokonce 442 tisíc hektolitrů. V současnosti se její možnosti využívají jen o něco více než z poloviny. Loni v pivovaru na břehu řeky Malše uvařili 83 tisíc hektolitrů piva, hlavně jedenáctistupňového ležáku, po kterém je největší poptávka.
Vedle obvyklé desítky, dvanáctky a legendárního nealkoholického Pita vaří také extra hořký ležák i silnější pivo bock německého typu, na které jsou v Samsonu zvlášť pyšní.
Nejlepší bock na světě
„Asi před pěti lety jsme dostali zadání, že máme uvařit nějaký speciál,“ popisuje dlouholetý ředitel pivovaru Daniel Dřevikovský. Bock se v Samsonu už kdysi vařil, tak padla volba na něj. „Pro sládka je vždycky radost, když si může vyzkoušet něco nového. Museli jsme to ale stihnout do konce roku, už jsme nechali natisknout etikety a kolega sládek se dostal trochu pod tlak,“ vzpomíná ředitel.
Hned první várka bocku z Českých Budějovic ale zaznamenala velký úspěch. V roce 2022 získal Samson Bock v prestižní soutěži World Beer Awards cenu za nejlepší pivo svého druhu na světě. „Měli jsme obrovskou radost, že jsme konečně mohli kolegům v AB InBev předvést, že tady umíme pracovat s novými technologiemi.“
Piva Samson sbírají ocenění, pivovar má moderní varnu, nové chlazení a špičkovou technologii pro dokvašování a zrání. AB Inbev po svém vstup do českobudějovického podniku před 11 lety investoval téměř půl miliardy korun.
Pivovar za ně modernizoval strojovnu chlazení, stáčírny sudů a lahví, pořídil nové kvasnicové hospodářství, vybavení laboratoře a další zařízení. Postavil také takzvaný cold block, kde pivo kvasí, zraje a filtruje se. „Starý provoz jsme kompletně odstavili. Díky tomu máme celý proces stále pod kontrolou a vaříme pivo v nejvyšší možné kvalitě,“ pochvaluje si ředitel.
Pivovar ve ztrátě
Navzdory novým technologiím a silné mateřské společnosti se ale pivovaru finančně dlouhodobě nedaří. Výsledky za loňský rok zatím Samson nezveřejnil, v roce 2023 prodělal přes 96 milionů korun. Utržil sice přes 146 milionů, za energie a spotřebovaný materiál ale vydal 90 milionů a na odpisech masivních investic vykázal dalších 30 milionů.
„Výsledky nejsou dobré. Příčin je celá řada a mnoho z nich souvisí s věcmi, které se pivovaru přihodily v minulosti,“ vysvětluje ředitel pivovaru. „Po zavedení nových technologií jsme se začali zlepšovat, stanovili jsme si směr i cíle, ale covid, válka na Ukrajině a prudké zdražování energií a dalších vstupů s tím zamávaly,“ dodává.

Ředitel Daniel Dřevikovský čepuje dvanáctku z ležáckého tanku.
O strategii AB Inbev nebo o důvodech, proč nadnárodní skupina ztrátovou investici v Česku drží a zda to souvisí se spory s Budějovickým Budvarem o ochrannou známku Budweiser, nechce Dřevikovský spekulovat. „My se těch sporů fakticky nijak neúčastníme, to je věc AB InBev,“ říká.
Vlastník pivovaru nicméně podle jeho slov věří, že se Samson ze ztrát dostane. „Potenciál tady je, určitě máme co nabídnout,“ dodává Dřevikovský. Zhruba 60 procent piva Samson se vyváží do zahraničí, hlavně do Rakouska, Polska, Dánska a třeba i do Brazílie.
Samson se vrací do hospod
Dobrou zprávou je, že Samsonu roste prodej sudového piva, které je pro pivovar finančně výhodnější než pivo lahvové. Sudy dnes představují zhruba čtvrtinu produkce a pivovar chce tento podíl dále zvyšovat.
„Předloni vzrostly prodeje sudového piva na domácím trhu o 25 procent, vloni o 27 a letos navzdory deštivému červenci zatím o 15 procent,“ říká ředitel.
„Když k nám dřív přijeli partneři ze zahraničí, neměl jsem je kam vzít na naše pivo. Hospody, kde se čepoval Samson, v historickém centru města chyběly. Dnes je situace úplně jiná, postupně se vracíme na svůj někdejší trh a hospodští nám sami volají, že chtějí Samson,“ popisuje změny Dřevikovský.