Hlavní obsah

Podívejte se: Mrtvá čtvrť ožívá, atrakcí jsou rozpadlé obchody a hotely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Iva Špačková, Seznam Zprávy

Varoša byla místem, do něhož se sjížděly světové celebrity. Dnes přitahuje turisty, kteří žasnou nad zkázou luxusního letoviska.

Reklama

Letovisko Varoša, které kvůli konfliktu na Kypru „umřelo“ před 50 lety, se stává bizarní turistickou atrakcí. „Městem duchů“ denně proudí tisíce lidí, na nichž vydělávají průvodci, občerstvení a nájemci dopravních prostředků.

Článek

Severokyperská čtvrť města Famagusta Varoša, která byla až do „své smrti“ oblíbeným letoviskem hvězd, jako byli Brigitte Bardotová, Sophia Lorenová, Raquel Welchová, Paul Newman, Richard Burton či Elizabeth Taylorová, ožívá turisty.

Pěšky, na kole, koloběžce či s organizovaným zájezdem s průvodcem si mohou turisté ze silnice prohlížet chátrající domy, instituce, obchody, banky či hotely, které až do rozpadu Kypru na dvě části v roce 1974 sloužily zhruba 40 tisícům obyvatel.

Dnes budovy ve Varoše neslouží k původnímu účelu nikomu. Rozpadají se, práchniví, prorůstají zelení a vyvolávají smutek a zamyšlení v každém, kdo je pozoruje. To je možné od roku 2020, kdy Severokyperská turecká republika otevřela částečně „město duchů“ veřejnosti navzdory nesouhlasu původních řeckých obyvatel Kypru.

Procházka apokalyptickým městem potvrzuje rčení, že příroda si vždycky najde svou cestu, jak se prosadit. Byznys to má těžší - závisí na politice. Podívejte se do galerie, jak vypadá zkáza úspěšných podniků, které padly jen kvůli neshodám vládnoucích stran, i jak rychle se dokáže rozvinout byznys v místech, která dostanou příležitost.

Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazující počet dalších snímků.

+43

Reklama

Doporučované