Hlavní obsah

Přehledně: Které české vlakové spoje zasáhla stávka v Rakousku

Foto: Profimedia.cz

Důvodem jednodenní stávky jsou neshody mezi odboráři a vedením rakouských drah. Ilustrační foto.

Reklama

Zaměstnanci rakouských drah o půlnoci odstartovali stávku, která zasáhla i mezinárodní spoje s Českou republikou.

Článek

Rakouský odborový svaz vyhlásil stávku, a to na pondělí 28. listopadu. Důvodem jednodenní stávky jsou neshody mezi odboráři a vedením rakouských drah ÖBB.

Zaměstnanci drah požadují růst platů o přibližně 12 procent z důvodu vysoké inflace, která v Rakousku zrychlila na 11 procent. Víkendová jednání mezi zaměstnanci a vedením nepřinesla žádnou finální dohodu, informoval o tom odborový svaz na svých stránkách. Podle nich odpovědnost za stávku nese hospodářská komora, která údajně zdržovala jednání.

Rakouské dráhy na svém webu vyzvaly cestující, aby odložili cesty, které nejsou nutné, případně si zajistili jiný způsob dopravy. Omezení provozu se týká vnitrostátních i dálkových spojů do zahraničí od pondělní půlnoci až do 24. hodiny. Rakouské dráhy ÖBB ale varují, že některé spoje nebudou jezdit ani v úterý 29. listopadu.

Stávka se týká i českých cestujících. České dráhy upozorňují, že náhradní doprava ze strany rakouských drah není zajištěna. V případě Česka se omezení týká zejména nočních spojů nightjet Praha–Linec–Curych a Berlín–Vídeň, které budou ještě v noci z 28. na 29. listopadu omezeny. České dráhy zajišťují provoz všech vlaků mezistátní dálkové dopravy na území Česka do a z poslední pohraniční stanice.

Kterých spojů se dotkne rakouská stávka?

Dálková doprava

  • Omezení se týká spoje linky Ex 3 railjet Vindobona, který nyní jezdí pouze v úseku Praha–Břeclav–Praha.
  • Další omezení se týká spoje linky Ex 4 (např. vlaky Sobieski, Moravia atp.), který jede omezeně v úseku Polsko–Bohumín–Břeclav a zpět.
  • Spoje linky Ex7 Jižní expres Praha–Linec mají zkrácenou trasu Praha–Rybník–Praha.

Regionální přeshraniční doprava

  • Expresní vlaky České Budějovice–Linec Hbf jezdí pouze do Horního Dvořiště a zpět.
  • Osobní vlaky České Velenice–Vídeň FJB a zpět jsou během stávky zrušeny.
  • Osobní vlaky Znojmo–Vídeň Hbf–Wien Meidling–Payerbach-Reichenau a zpět jsou během stávky zrušeny.
  • Osobní vlaky Břeclav–Wien Hbf–Wiener Neustadt–Payerbach-Reichenau a zpět jsou během stávky zrušeny. RegioJet své spoje do Vídně nahradil autobusy, dál do Budapešti je možné přestoupit v Bratislavě.

Cestující, kteří si zakoupili jízdenku na 28. listopadu 2022 a nevrátili ji, dostanou plnou kompenzaci bez jakýchkoli srážek. Tiskové oddělení Českých drah informovalo, že vyrovnání za vrácené jízdné mezi Českými drahami a ÖBB proběhne podílově.

Společnost RegioJet informovala, že všechny své spoje z Břeclavi do Vídně a nazpět nahradí žlutými autobusy. V Bratislavě je možné přestoupit dál na budapešťský spoj.

Řidiči motorových vozů by měli počítat s možným zdržením na městských dálnicích v oblasti Vídně, Innsbrucku a Lince, kde se mohou tvořit kolony.

Například v Linci se dopravní situace zkomplikovala navíc kvůli klimatickým aktivistům z hnutí Poslední generace, kteří se přilepili k vozovce dálničního přivaděče.

Reklama

Doporučované