Hlavní obsah

Problémy má i evropská Sberbank. Podle ECB jí hrozí konec

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Pobočky Sberbank v Česku zůstávají uzavřené. Ilustrační foto.

Reklama

Sberbank Europe se podle Evropské centrální banky zhoršila likvidita a hrozí jí krach kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu. Evropská unie také nechala zmrazit tři evropské divize banky, která je navázána na ruskou Sberbank.

Článek

Banka Sberbank Europe se stala předmětem odporu proti ruské invazi na Ukrajinu a později i cílem sankcí ze Západu. Během několika dní u ní došlo k podstatnému odlivu vkladů, což znamená potíže jak pro banku, tak pro její klienty.

Sberbank podle agentury Bloomberg pravděpodobně hrozí konec v důsledku sankcí, které na ni byly uvaleny v reakci na ruskou invazi na Ukrajině. Evropský Jednotný výbor pro řešení krizí (SRB) pozastavil platby a právo na ukončení smluv do 1. března třem divizím Sberbank. České pobočce Česká národní banka odebere licenci.

Evropská centrální banka (ECB) oznámila, že dceřiné společnosti Sberbank Europe, která sídlí ve Vídni, pravděpodobně nebudou moct splácet své dluhy nebo závazky ve lhůtě splatnosti. Jde o Sberbank Europe, pod kterou spadá i Sberbank v Česku a její dceřinky v Chorvatsku a Slovinsku.

Sberbank Europe a její dceřiné společnosti čelily „značnému odlivu vkladů v důsledku geopolitického napětí“, uvedla ECB ve svém prohlášení. To vedlo ke zhoršení její likviditní pozice (tedy snížení peněz, které má banka k dispozici). A v rámci bankovní unie neexistují žádná dostupná opatření, díky kterým by byla reálná šance tuto pozici na úrovni skupiny a v jednotlivých dceřiných společnostech obnovit.

Spojené státy už minulý týden oznámily, že v reakci na invazi Ruska na Ukrajinu uvalí sankce na pět největších ruských bank, mezi nimiž je i Sberbank a VTB Bank PJSC. Sberbank je také mezi bankami, které mají omezen přístup k systému SWIFT. Toto opatření v sobotu schválily Spojené státy, Kanada a Evropská unie.

Sberbank Europe má podle SRB aktiva ve výši 13,6 miliardy eur. V Rakousku, Chorvatsku a Slovinsku to dělá dohromady 6,8 miliardy eur.

Evropská dceřiná společnost Sberbank uvedla, že spolupracuje s regulačními orgány a je součástí plánů pojištění vkladů ve všech zemích, kde působí, včetně Česka.

Sberbank v Česku v pondělí neotevřela své pobočky, nefungují transakce kartou, peníze nelze posílat ani přes online bankovnictví.

Česká národní banka v pondělí zahájila kroky směřující k odejmutí povolení Sberbank CZ působit jako banka. „Stalo se tak kvůli zhoršení likviditní situace banky v souvislosti s významným odlivem vkladů poté, co došlo k eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu a napadení Ukrajiny Ruskem,“ uvedla v tiskové zprávě ČNB. V souvislosti s tím ČNB vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Pojištěné jsou vklady do 100 000 eur (cca 2,5 milionu korun). „V tomto limitu se náhrady poskytují do 100 procent výše vkladu. Pojištěny jsou vklady jak občanů (fyzických osob), tak firem (právnických osob). Vklady obcí a krajů jsou pojištěny pouze v případě, že jim náleží výnosy z daní, přičemž jejich daňové příjmy nepřesahují částku odpovídající 500 000 eur, a při splnění dalších zákonných podmínek,“ uvedla ČNB.

Podíl vkladů, na které se pojištění vztahuje, nebyl na základě prohlášení Sberbank ani její výroční zprávy za rok 2020 jasný.

Reklama

Doporučované