Hlavní obsah

Rozjetý technologický gigant převálcoval všechny odhady Wall Street

Foto: Nvidia

Ilustrační foto.

Americká společnost Nvidia zveřejnila hospodářské výsledky za fiskální první čtvrtletí roku. Ty dopadly nad očekávání analytiků. Firma zároveň oznámila dělení akcií a navýšení dividendy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výsledková sezona na Wall Street je téměř u konce, když hospodářské údaje zveřejnilo už více než 90 procent společností z indexu S&P 500.

Na jednu ale investoři čekali obzvláště netrpělivě. Ve středu po konci americké obchodní seance čísla odhalila Nvidia. O tom, že lídr v oblasti výroby čipů pro umělou inteligenci vykáže silné údaje, snad nikdo nepochyboval. Hlavní otázkou tak bylo, jak moc překonají, nebo nepřekonají odhady trhu, a jaký firma nastíní další výhled.

Přestože očekávání byla velmi „našponovaná“, výrobci nejvýkonnějších čipů, které stojí za pohonem ChatGPT a dalších aplikací umělé inteligence, se podařilo odhady ve všech směrech překonat.

Americká firma ve fiskálním prvním čtvrtletí letošního roku zvýšila čistý zisk na 14,9 miliardy dolarů ze dvou miliard ve stejném období předchozího roku. To představuje masivní nárůst o 628 procent. Hlavním důvodem byl podle očekávání neutuchající zájem o čipy pro umělou inteligenci. Analytici přitom počítali se ziskem 13,2 miliardy dolarů.

Firmě výrazně rostly také tržby, které Nvidia oproti loňskému roku navýšila o 262 procent na 26 miliard dolarů. Také na této úrovni firma překonala odhady trhu, který počítal s hodnotou 24,69 miliardy dolarů.

Akciový analytik Jakub Blaha ze společnosti Patria Finance upozorňuje, že většina nových tržeb pochází od malé skupiny zákazníků. „Skupina čtyř společností – Amazon, Meta Platforms, Microsoft a Google – je největším odběratelem Nvidie a tvoří přibližně 40 procent prodejů,“ říká Blaha pro SZ Byznys.

„Zdaleka největším zdrojem příjmů Nvidie jsou její datová centra, která vygenerovala tržby ve výší 22,6 miliardy dolarů,“ dodává analytik.

Firma rovněž v meziročním srovnání oznámila neuvěřitelný více než pětinásobný růst upraveného zisku na akcii, který činil 6,12 dolaru. I tento údaj překonal odhad Wall Street, který byl na úrovni 5,59 dolaru na akcii.

Zisk na akcii je finanční ukazatel, který udává, jaký zisk připadá na jednu akcii společnosti. Zjednodušeně řečeno jde o část zisku firmy, který by teoreticky inkasoval každý akcionář, pokud by se celý rozdělil rovnoměrně mezi všechny vydané akcie.

Akcie se budou dělit

V bezprostřední reakci na výsledky hospodaření akcie firmy po uzavření trhů přidávaly kolem pěti procent. V rámci hospodářských výsledků firma oznámila rozdělení akcií v poměru 10 : 1 s účinností od 7. června. To znamená, že každý, kdo vlastní jednu akcii společnosti, jich bude mít nově deset. Celková hodnota společnosti se tímto krokem nemění, ale rozdělí se na větší počet akcií.

Tento krok často společnosti podnikají proto, aby jejich akcie byly cenově dostupnější pro více investorů a aby se zvýšila likvidita obchodování. To je podle Blahy určitě pozitivní impulz, jelikož cena akcií nad 1000 dolarů by mohla být pro některé retailové investory problém.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Akcie Nvidie zaznamenávají v posledních letech výrazný nárůst hodnoty. Firma těží z jejího dominantního postavení na poli umělé inteligence.

Podle portfolio manažera společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera lze ohlášené výsledky považovat za velmi povzbudivé. Nvidia totiž překvapila na úrovni čistého zisku i celkových výnosů a potvrdila podle něj svou dominantní pozici v AI čipech.

„Výhledy na další kvartály zůstávají taktéž velmi optimistické. Na kurz akcií by mělo alespoň krátkodobě zafungovat i ohlášené dělení akcií, které titul více zpřístupní drobným investorům. Na druhou stranu povýsledková reakce je spíše vlažná. To souvisí se značným posílením akcií již před výsledky. S pokračováním silně růstového trendu trh již v předstihu počítal,“ shrnul pro SZ Byznys Pfeiler.

Americký gigant dále oznámil navýšení čtvrtletní dividendy ze čtyř centů na akcii na deset centů.

Firma Nvidia se nedávno dostala mezi nejhodnotnější podniky na světě a její tržní kapitalizace momentálně činí 2,33 bilionu dolarů. Před ní jsou už jen titáni Apple s Microsoftem. Šílenství kolem odvětví umělé inteligence dokazuje rovněž vývoj akcií firmy od začátku roku, které se zhodnotily již dvojnásobně na aktuálních 950 dolarů. Za poslední rok akcie svou hodnotu dokonce ztrojnásobily.

Doporučované