Hlavní obsah

Rusa neubytujeme, řekl hoteliér. Brzy ho čeká kontrola inspekce

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Liberecký hoteliér Lukáš Pytloun

Reklama

Liberecký hoteliér Lukáš Pytloun kvůli válce na Ukrajině přestal ubytovávat Rusy a Bělorusy. Podle České obchodní inspekce jde o diskriminaci. Obdobný případ už soudy řešily po invazi na Krym, pokutou však neskončil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hotelová síť čtrnácti městských a horských hotelů Pytloun Hotels od minulého čtvrtka neubytovává hosty ruské a běloruské národnosti. Vyzvala také Asociaci hotelů a restaurací, ať i další hotely stejným způsobem vyjádří válečný protest.

„Nikdo z nás by neměl nečinně přihlížet tomu, co se nyní děje na Ukrajině, a toto je jedna z možností, jak se proti ruskému násilí bránit a jak vyjádřit naši podporu Ukrajině. Chceme vyslat jasný signál občanům Ruska a Běloruska, že dokud neskončí nesmyslná vojenská agrese proti svobodné a svrchované Ukrajině, mají u nás dveře zavřené,“ uvedl majitel a ředitel řetězce Lukáš Pytloun.

Domníváme se, že uvedené jednání vzbuzuje podezření na diskriminaci spotřebitele, případem se začneme zabývat.
Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce

Zároveň ve své síti přestal nakupovat ruské a běloruské zboží a suroviny, například vodku. Zatímco za tento krok mu od českých úřadů postih nehrozí, neubytování Rusů ho může při prohraném soudu stát až tři miliony korun.

Jeho spontánní reakce na krutou válku rozpoutanou Ruskem na Ukrajině už vyprovokovala k reakci Českou obchodní inspekci.

„Domníváme se, že uvedené jednání vzbuzuje podezření na diskriminaci spotřebitele, případem se začneme zabývat,“ uvedl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich s tím, že inspekce zahájila úkony před kontrolou.

Hoteliér Pytloun se kontroly inspekce neobává. „Skutek by musel nastat, zatím ale nenastal. Je to mířeno na sympatizanty režimu. Pokud nás třeba osloví emigrant, který prchá před ruským režimem, rád mu poskytnu azyl,“ říká.

V historickém kontextu už se podobný případ možné diskriminace řešil v roce 2014, kdy z důvodu ruské invaze na Krymu ostravský hotel Brioni vyvěsil ceduli s nápisem: „S platností od 24. 3. 2014 neubytováváme občany Ruské federace. Důvodem je anexe Krymu. Služby našeho hotelu mohou využít pouze ti občané RF, kteří se podepíší pod prohlášení, ve kterém vyjádří svůj nesouhlas s okupací Krymu, která odporuje všem normám, které by měly platit v 21. století. Váš hotel Brioni Boutique“.

Inspekce na začátku toto jednání potrestala pokutou 50 tisíc korun, hoteliér však po letech soudních tahanic vyvázl bez pokuty, protože se jej zastal Ústavní soud. Krajský soud v Ostravě rozhodnutí zrušil, ale Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti inspekce. V dalším kroku krajský soud diskriminaci uznal, ale pokutu snížil na 5000 korun. Verdikt potvrzený Nejvyšším správním soudem Ústavní soud v roce 2019 zamítl.

„Stěžovatel nezacházel rozdílně s cizinci (resp. občany RF) oproti českým státním občanům, případně občanům jiných států tak, že by jim a priori odepřel poskytnutí ubytovacích služeb (nejednalo se o omezení typu „Američanům nenaléváme“),“ argumentoval mimo jiné soudce.

Jenže nad rozhodnutím vzápětí kroutil hlavou sám předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

„Zaprvé není pravda, že není ponižující v rámci spotřebitelského vztahu na zákazníkovi požadovat písemné prohlášení, že souhlasím, nebo nesouhlasím s politikou svého státu. Není pravda, že je přípustné skutečně diskriminovat podle státního občanství. To je princip kolektivní viny, který se vůbec nemůže v tomto případě objevit,“ řekl v České televizi k rozhodnutí.

Nic už to však nezměnilo na rozhodnutí soudů nižší instance, které podobně jako soudce Ústavního soudu diskriminaci popřely.

ČOI však připouští, že nejde o stejný případ, síť Pytloun Hotels si totiž nevynucuje písemné distancování od ruské agrese. Inspekce však současně začne řešit také jiný aktuální případ, kde může být pohled na diskriminaci podobný. Developer Central Group oznámil, že vyžaduje od zákazníků z Ruska a Běloruska, kteří mají zájem o nemovitost, prohlášení o tom, že neschvalují agresi Ruské federace na Ukrajině.

„Obecně platí, že politika do byznysu nepatří. Pokud však barbarská politika vedení Ruska a Běloruska vyvolala válku a utrpení pro miliony lidí, tak byznys musí v rámci svých možností reagovat. Proto se Central Group rozhodl k bezprecedentnímu kroku, kterým je až do odvolání zastavení nabídky a prodeje bytů ve všech svých projektech občanům Ruska a Běloruska. Výjimku mohou mít pouze ti, kteří se písemně distancují od politiky svých vlád vůči Ukrajině,“ oznámila firma miliardáře Dušana Kunovského.

„I tady zahájíme konkrétní kroky před kontrolou. Nedokážu říct, jestli jsme dnes v jiné rovině, například s ohledem na to, že takový podpis by mohl znamenat v rodné zemi například trestní stíhání konkrétního Rusa či Bělorusa,“ podotkl Fröhlich.

Reklama

Doporučované