Hlavní obsah

Rusko dováží třetinu součástek do zbraní ze Západu, tvrdí Ukrajina

Foto: Generální štábu Ukrajiny / Facebook

Ilustrační foto

Reklama

Moskva stále získává velkou část válečných technologií ze Západu, a to navzdory sankcím. Vyplývá to z výzkumu Kyjevské ekonomické univerzity.

Článek

Rusko loni získalo nejméně třetinu důležitých komponentů pro bojovou techniku ze zahraničí, a to od společností se sídlem v USA a jejich spojenců. Z velké části to bylo možné kvůli outsourcovaným výrobním zařízením ve státech, které mají slabší kontrolu vývozu. Informovaly o tom Financial Times.

Podle údajů o ruském obchodu dovezla Moskva od ledna do října 2023 podstatné komponenty v hodnotě více než 22 miliard dolarů. Ve stejném období také dovezla vysoce důležité bojové součástky v hodnotě téměř devíti miliard dolarů, na které západní úřady uvalily zvláštní sankce.

Na problém upozornila studie Kyjevské ekonomické univerzity (KSE), podle které bylo toto zboží, v celkové hodnotě 7,3 miliardy dolarů, vyrobeno převážně v zemích, které nejsou zapojené do koalice USA pro kontrolu vývozu. Velký podíl na tomto zboží měla Čína, ze které pocházely výrobky v hodnotě přibližně 1,9 miliardy dolarů, uvádí Financial Times.

Odborníci ve studii rozlišují 485 druhů nejrůznějších součástek, jejichž původ zkoumali. Jsou mezi nimi například polovodiče, počítačové součástky, elektronika, automobilové součástky nebo ložiska. Odborníci vycházeli z analýzy součástek, které vojáci našli v ruském vybavení na bojišti.

„Pro západní technologické společnosti je již léta běžnou obchodní strategií mít výrobní závody po celé Asii. Tyto továrny však musí být nuceny dodržovat stejně přísné vývozní kontroly jako doma,“ cituje FT vedoucí výzkumnou pracovnici KSE Olenu Bilousovou.

Výzkum KSE tedy naznačuje, že Rusko obchvatem dováží čím dál větší objemy výrobků některých západních výrobců, například amerického výrobce čipů Analog Devices. Jejich analogové čipy byly nalezeny například uvnitř raket 9M544 Tornado-S, ve vícenásobném raketometu a také v ruských verzích íránských bezpilotních letounů Mohajer-6 a Šáhid.

Ruský dovoz zboží této společnosti vzrostl podle FT ze 123 milionů dolarů v roce 2021 na 269 milionů dolarů v prvních devíti měsících roku 2023. Z výrobků, které se do Ruska dostaly, bylo jako vyrobené v USA označeno zboží v hodnotě 20 milionů dolarů. Z Číny pocházelo zboží v hodnotě 93 milionů dolarů, z Malajsie pak za 53 milionů dolarů.

Společnost Analog listu sdělila, že zastavila veškerý prodej do Ruska a Běloruska a všem distributorům dala pokyn, aby do těchto regionů zastavili dodávky. Distribuce do těchto regionů je podle ní porušením jejích pravidel a výsledkem odklonu jejích výrobků nebo neoprávněného prodeje. V bojovém vybavení byly nalezeny také součásti společnosti Intel, Texas Devices nebo Advanced Micro Devices, uvádí server americké televize CNBC.

Pomoci by mohlo rozšíření sankčních seznamů

Hlavní problém spočívá podle výzkumníků v tom, že se kontroly vývozu často nevztahují na externí továrny, které firmy provozují v jiných zemích.

Jedinou zemí, která trvá na tom, že na zboží vyrobené ve třetích zemích se mohou vztahovat domácí kontroly, jsou USA. Kontroly se podle FDPR (Foreign Direct Product Rule) mohou vztahovat na zboží, na jehož výrobě se podílel obsah, software nebo technologie pocházející z USA, a to i v případě, že výrobce není americký.

Uplatňování FDPR je však podle Emily Kilcreaseové, odbornice na sankce z Centra pro novou americkou bezpečnost, obtížné. „Je to zákonitě jeden z nejtěžších mechanismů, který se používá z toho důvodu, že tato činnost se z definice neodehrává doma. Čína je jedním z našich obtížnějších oblastí pro vymáhání dodržování předpisů,“ uvedla pro Financial Times.

Podle listu bylo zboží do Ruska prodáváno prostřednictvím distributorů a zprostředkovatelů. Kevin Wolf, partner v advokátní kanceláři Akin ve Washingtonu a bývalý náměstek ministra obchodu, pro deník uvedl, že pokud americké společnosti o případném vývozu do Ruska nevěděly a nezpůsobily ho, neporušily americké zákony.

Do budoucna by podle něj mohlo odklon zboží vyřešit přidání distributorů a dalších zprostředkovatelů na sankční seznamy. „Tím by se zakázaly dodávky jakýmkoli společnostem uvedeným na seznamu, a to i když se celá transakce uskuteční mimo USA,“ myslí si Wolf.

I přesto, že ruský dovoz zaznamenal oproti prvním šesti měsícům rusko-ukrajinské války nárůst, ukazuje se podle autorů výzkumu, že některé sankce fungují. Při srovnání s předválečnou úrovní se podle CNBC ruský dovoz kritických komponentů a bojového zboží snížil o 29 procent na 10 procent. Rusko podle výzkumníků není schopné za spoustu součástek najít náhradu, stále je však prý potřeba učinit více.

„Konečně začínáme pozorovat tento pomalý, ale do jisté míry pozitivní trend. Sankce nejsou opatřením, které můžete prosadit a očekávat, že se jeho účinky projeví zítra,“ uvedla Bilousová pro CNBC.

Reklama

Doporučované