Hlavní obsah

Rusko se pochlubilo, jak obchází sankce a jak mnoho ropy teď prodává

Foto: Getty Images

Ruský vládce Vladimir Putin na aktuálním snímku z 25. prosince 2023.

Reklama

Místopředseda vlády Ruské federace Alexandr Novak oznámil, že největšími odběrateli jsou dnes Indie a Čína. Přes asijské giganty si ruská ropa často najde cestu zpět do Evropy, a snižuje tak efektivitu sankcí.

Článek

Až 90 % ruské ropy je dnes exportováno do Indie a Číny, tvrdí ruský místopředseda vlády Alexandr Novak. Přesměrování exportu na východ není podle jeho slov přímou reakcí na západní sankce (zavedené v reakci na válku, kterou Kreml rozpoutal na Ukrajině), proces podle Novaka začal již před vypuknutím konfliktu. A sankce jen celý proces „urychlily“.

Čínský podíl na exportu ruské ropy se podle Novaka zvýšil téměř o 50 %, nejrychlejší nárůst ale pozoruje u Indie. „V minulosti prakticky nebyly žádné dodávky do Indie, během dvou let se ale celkový podíl dodávek do Indie zvýšil o 40 %,“ podotkl.

Indie ropu zpracovává a v některých případech ji dále prodává - i do evropských zemí. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell před časem řekl agentuře Reuters, že si EU je tohoto problému vědoma a její představitelé budou usilovat o co největší omezení podobných praktik.

Podle Novaka jsou ruské příjmy z exportu ropy a plynu podobné jako v roce 2021, tedy rok před začátkem invaze. Jedná se zhruba o 98 miliard dolarů. Ropný průmysl tvoří až třetinu ruského HDP.

Novak rovněž uvedl, že je Rusko otevřeno možnosti exportovat ropu i do jiných zemí. Zájem je podle něj v zemích Latinské Ameriky, v Africe či Asijsko-pacifickém regionu.

Jak jsme už popsali, během déle než roku a půl, co přísné západní sankce na vývoz ruské ropy platí, se zlepšily i techniky jejího pašování. Vznikly fiktivní společnosti stejně jako zařízení, která vysílají falešnou polohu tankerů s ropou.

Deník The New York Times (NYT) například zmapoval příběh tankeru s názvem Cathay Phoenix. Plavidlo v únoru vysílalo signál, že se nachází západně od Japonska. Na monitorovacím zařízení se ale pohybovalo podezřele – rychle měnilo polohu a v podstatě kroužilo v malé oblasti Japonského moře. Pozorovatelé tak nabyli dojmu, že by mohlo jít o podvrh. Satelitní snímek pak ukázal, že ve sledované lokalitě žádná loď není. Ve skutečnosti se nacházela v ruském přístavu Kozmino nedaleko Vladivostoku, kde nakládala ropu mířící do Číny.

Ruská ropa pro Indii a Čínu

Když EU zavřela dveře ruským dodávkám ropy, udělala tím službu přinejmenším dvěma velmocím. Ruská ropa vytěžená v arktické oblasti našla domov v Číně a Indii, které si nepopulární zboží navíc dopřávají s výraznými slevami.

Podobnou strategii odhalilo vyšetřování deníku u dalších nejméně dvou tankerů, které tak porušovaly západní sankce zavedené na dovoz ropy z Ruska. Během nejméně 13 plaveb tyto lodě předstíraly, že plují západně od Japonska, zatímco kotvily v ruských přístavech, odkud převážely ropu.

Lodě, které chtějí utajit svou polohu, se už léta uchylují k vypínání transpondérů, které všechna velká plavidla používají k signalizaci své polohy. Taktiku ale nahradily systémy ukazující falešnou polohu lodí, které mohou úřady jen těžko odhalit. Lodě pak s největší pravděpodobností prodávají ruskou ropu do Číny za vyšší cenu, než je limit stanovený sankcemi, popsal list.

Když EU zavřela dveře ruským dodávkám ropy, udělala tím službu přinejmenším dvěma velmocím. Ruská ropa vytěžená v arktické oblasti našla domov v Číně a Indii, které si nepopulární zboží navíc dopřávají s výraznými slevami.

„Typ podvodu, který pozorujeme, je neobvyklý a sofistikovaný. Rozhodně to vypadá jako vyhýbání se sankcím,“ řekl pro NYT David Tannenbaum, který dříve na americkém ministerstvu financí dohlížel na dodržování sankcí.

Reklama

Doporučované