Hlavní obsah

Ruský plyn může do EU v tankerech. Brusel to chce zakázat i bez sankcí

Foto: ČEZ

Ilustrační foto.

Reklama

EU zvažuje návrh, jehož prostřednictvím by mohly samy vlády členských zemí zablokovat dovoz LNG z Ruska. Omezení dovozu klíčové suroviny by se tak obešlo bez dalšího kola sankcí, které dlouhodobě vetuje například Maďarsko.

Článek

Evropská unie usiluje o to, aby členské státy měly možnost zakázat dodávky zkapalněného zemního plynu z Ruska, aniž by musely zavést další energetické sankce. Ministři energetiky EU se chystají tento schválit návrh při jednání v Bruselu, píše agentura Bloomberg.

Vlády členských států mají dostat možnost dočasně zabránit ruským vývozcům v rezervování infrastrukturní kapacity. Návrh předpokládá, že by jednotlivé státy musely tento krok ještě konzultovat s ostatními zeměmi EU a Evropskou komisí.

Cíl je jasný, dál podpořit snížení dovozu ruských energetických produktů. „Nemůžeme a nebudeme se vracet k situaci, kdy bylo Rusko naším hlavním dodavatelem plynu,“ řekla Kadri Simsonová, eurokomisařka pro energetiku. Proto také míní, že možnost členských států dočasně omezit dodávky i zkapalněného plynu (LNG) bude hrát důležitou roli v otázce ruských dodávek.

„Potřebujeme chránit bezpečnost našich dodávek tím, že budeme nezávislí na Rusku,“ dodala. Vysvětluje, že evropský trh by tak dokázal ostatním zemím svou stabilitu na poli s energetikou.

Agentura Bloomberg uvádí, že navrhované nařízení by ještě musel schválit Evropský parlament, který nabídl vlastní řešení, jak ještě omezit dovoz ruského plynu. V čele dalšího blokování ruského dovozu stojí Finsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva a Polsko.

Tento krok zapadá do „osvobozování“ EU od ruských surovinových dodávek, které odstartovala ruská invaze na Ukrajinu. Zatímco dodávky zemního plynu plynovody klesly na rekordně nízkou úroveň, dodávky LNG naopak prudce vzrostly z předloňských 16 na více než 20 miliard kubických metrů.

Eurokomisařka Simsonová začátkem tohoto měsíce vyzvala k úplnému zastavení dodávek ruského LNG a uvedla, že společnosti by neměly obnovovat dlouhodobé smlouvy, jakmile skončí ty stávající. Španělsko, které je v letošním roce největším odběratelem ruského LNG v EU, požádalo firmy, aby nepodepisovaly s východním agresorem nové smlouvy o nákupu.

Na programu zasedání je také naplánovaná diskuze o novém uspořádání trhů s elektřinou v Evropě a dále návrh komise na prodloužení dobrovolného cíle ve snížení poptávky po plynu o 15 procent do dalšího roku, čímž by se snížil tlak na dodávky příští zimu. Nyní je cíl stanovený, nicméně jeho platnost končí na konci měsíce. I díky mírné zimě klesla spotřeba mezi srpnem a lednem o více než 19 procent, uvedla Simsonová.

Snížení spotřeby nakonec ministři bez problémů schválili, platí tak do března 2024.

Reklama

Doporučované