Hlavní obsah

Rusové mají přednost. Samsung jim nabídne vlajkovou loď dříve než v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: N.Z.Photography, Shutterstock.com

Samsung v některých zemích spustil předprodej nejnovějších smartphonů. Mezi nimi je i ruský trh.

Reklama

Na rozdíl od jiných firem se Samsung z ruského trhu nestáhl. Co víc, navzdory válce na tamním trhu spustil korejský výrobce elektroniky předprodej modelů Z Flip 5 a Fold 5. Jsou však dražší než v USA.

Článek

Přestože po začátku invaze na Ukrajinu jihokorejská společnost Samsung oznamovala odchod z Ruska, respektive přeřízla veškeré dodávky elektroniky do země, v červenci letošního roku tam zahájila předprodej nejnovějších ohebných modelů mobilních telefonů.

Od minulého týdne si v některých státech mohou zákazníci přednostně objednat nové modely mobilních telefonů Samsung Z Flip 5 a Fold 5. Dostupné jsou dva týdny před globálním uvedením jen na vybraných trzích, mezi kterými je například Jižní Korea, Spojené království, USA a také Rusko.

Oba modely jsou k dispozici na webových stránkách prodejců elektroniky, například MTS, M.Video, Eldorado, Megafon a v autorizovaném obchodě Samsung. Upozornila na to ruská státní zpravodajská agentura TASS.

Cena smartphonu Samsung Z Flip 5 začíná na 110 000 rublech (26 094 Kč), model Fold 5 na 190 000 rublech (45 071 Kč). Obě varianty jsou přitom dražší než ve Spojených státech o 12 až 16 procent. Cena Flip 5 se v USA pohybuje na 999 dolarech za kus (21 808 Kč) a u Samsung Z Fold 5 stojí 1799 dolarů (39 272 Kč).

Novou řadu skládacích chytrých mobilů, tabletů a chytrých hodinek představil Samsung 26. července. Celosvětové zahájení prodeje je pak naplánováno na 11. srpna.

Není to poprvé, co společnost Samsung uvádí své vlajkové telefony v Rusku na trh dříve než jinde. Již dříve se v zemi objevila řada Galaxy S23 také před globálním vydáním.

Loni v únoru se Samsung vymezil proti invazi na Ukrajinu. „Vzhledem k současnému geopolitickému vývoji byly dodávky do Ruska pozastaveny,“ stojí v oficiálním prohlášení. „Tuto složitou situaci nadále aktivně sledujeme, abychom určili naše další kroky.“ Firma se však nestáhla z Ruska úplně, výzkumné a vývojové centrum společnosti v Moskvě funguje dál.

V polovině září 2022 se začaly objevovat informace, že se Samsung vrací na ruský trh. Firma podle agentury Reuters poté obnovila dodávky maloobchodníkům a opět spustila svůj internetový obchod. Společnost tehdy uvedla, že ještě o ničem nerozhodla.

Samsung byl ještě před začátkem ruské invaze na Ukrajinu spolu s americkou společností Apple lídrem v prodejích smartphonů na ruském trhu. Poté, co na něj přestal dodávat zboží, jim však prvenství sebraly čínské společnosti Xiaomi a Realme.

Reklama

Doporučované