Hlavní obsah

Sankce jsou problém pro českého miliardáře Křetínského, píše britský tisk

Foto: ČTK

Riskuje Křetínský „finanční ránu“? Ilustrační obrázek.

Reklama

Český miliardář Daniel Křetínský, který stojí za Energetickým a průmyslovým holdingem, může mít problém kvůli svým vazbám na Gazprom.

Článek

Daniel Křetínský, který vlastní podíly například v britském řetězci Sainsbury’s, poště Royal Mail nebo ve fotbalovém klubu West Ham United, riskuje, že dostane „finanční ránu“ kvůli svým vazbám na ruský státní plynárenský gigant Gazprom.

Křetínský rovněž ovládá společnost EP Infrastructure, která provozuje plynárenskou přepravní soustavu pro ruský plyn do střední a východní Evropy a která ze 49 procent vlastní slovenskou společnost Eustream.

Ratingová agentura Fitch ovšem podle deníku The Times zařadila EP Infrastructure do svého negativního výhledu kvůli jejímu velkému podílu ve slovenském plynovodu. Pokud je země nebo společnost ratingovou agenturou zařazena do negativního výhledu, znamená to, že jí hrozí určitá rizika jako například neplnění smluvních závazků.

Agentura Fitch uvedla, že Gazprom představoval dvě třetiny přepravených objemů Eustreamu a zároveň odhaduje, že Eustream představuje asi 40 procent základních zisků EP Infrastructure.

Ratingová agentura uvedla, že zařadila EP Infrastructure a Eustream do negativního výhledu také kvůli rostoucím rizikům a schopnosti Gazpromu dostát svým závazkům vyplývajícím z jeho smluv o tranzitu plynu s Eurstreamem.

V prohlášení pro deník The Times agentura Fitch uvedla: „Tyto kroky následují po zpřísnění sankcí vůči Rusku a ruským korporacím od jeho vojenské invaze na Ukrajinu, stejně jako po rostoucí touze Evropy snížit dovoz energie z Ruska.“

Společnost EP Infrastructure minulý týden uvedla, že dodávky plynu z Ukrajiny do Eurstreamu pokračují bez přerušení. Její mluvčí zároveň uvedl, že společnost a její akcionáři ruskou invazi odsoudili.

„Dodávky zemního plynu z Ukrajiny přes vstupní bod ve Veľkých Kapušanech na ukrajinsko-slovenské hranici do přepravní soustavy provozované společností Eustream nadále probíhají bez přerušení,“ stojí v tiskové zprávě společnosti z minulého týdne.

Reklama

Doporučované