Hlavní obsah

Siemens Energy řeší větrníky a žádá státní podporu. Akcie se prudce propadly

Siemens Energy řeší větrníky a žádá státní podporu. Akcie se prudce propadly.Video: Jan Marek, Robert Müller

 

Reklama

Firma Siemens Energy se snaží získat podporu od německé vlády kvůli potížím v segmentu větrných elektráren. Proti státní podpoře se ale staví některé politické strany.

Článek

Akcie Siemens Energy se ve čtvrtek propadly o téměř 40 % poté, co firma oznámila, že jedná s vládou v Berlíně o státních zárukách pro svou divizi větrných elektráren, která se nachází v obtížné situaci.

Čtvrteční propad umazal z tržní hodnoty společnosti tři miliardy eur a stahoval s sebou také bývalou mateřskou skupinu Siemens, která je nyní největším akcionářem a zároveň jedním z hlavních tahounů celé německé ekonomiky. V pátek se již akcie obou firem stabilizovaly.

Siemens Energy

  • Energetická společnost, která vznikla odštěpením bývalé divize Gas and Power společnosti Siemens. Siemens Energy vlastní Siemens Gamesa.
  • Rozdělení společnosti schválili akcionáři Siemens AG na mimořádné valné hromadě společnosti dne 9. července 2020. Obchodování s akciemi nového Siemens Energy AG na frankfurtské burze začalo 28. září. Od června 2023 si Siemens ponechává ve společnosti podíl ve výši 25,1 %.
  • Generálním ředitelem je Christian Bruch, předsedou dozorčí rady je Joe Kaeser.
  • Siemens Energy celosvětově provozuje 79 zařízení, včetně prodejních a servisních kanceláří, výzkumných a vývojových center a 15 továren na výrobu komponentů, jako jsou například již zmíněné rotorové lopatky u větrných elektráren.

Mluvčí spolkového ministerstva hospodářství pro agenturu Reuters jednání se Siemens Energy potvrdil a označil je za „blízká a důvěryhodná“.

Siemens Gamesa, která se v rámci Siemens Energy věnuje výrobě elektrické energie z větru, letos zaznamenala potíže, které se týkaly zejména listů v rotorech a převodů v novějších typech větrníků umisťovaných na pevnině. Siemens Gamesa kvůli těmto problémům čelí hrozbě ztrát, které se odhadují až na 4,5 miliardy eur.

Siemens Energy se obává, že pro ni bude obtížné získat bankovní záruky, a obrátila se proto jednak na německou vládu a také na Siemens, aby jí pomohly, uvedl německý ekonomický týdeník WirtschaftsWoche.

Týdeník, který spolu s časopisem Spiegel o jednáních informoval jako první, uvedl, že Siemens Energy chce získat záruky v objemu až 15 miliard eur. Německá vláda by na sebe podle týdeníku vzala záruky za 80 % z úvodní tranše v objemu deseti miliard eur a banky by daly záruky na zbývajících 20 %.

Pomoc státu má odpůrce

Mluvčí Siemensu pro agenturu Reuters uvedl, že firma vyčkává na další informace, než se rozhodne o svém postupu, kdy by se měla zaručit za druhou tranši v objemu pěti miliard eur. Siemens drží v Siemens Energy podíl 25,1 %.

Nejmenované zdroje z německé vlády agentuře Reuters řekly, že vláda je připravena Siemens Energy pomoci, přičemž by se ale měli zapojit také akcionáři.

Německé ministerstvo hospodářství v úterý vyjádřilo vůli podporovat průmysl obecně v jeho přechodu na nízkoemisní provoz. Evropská komise ve stejný den zveřejnila akční plán pro rozvoj větrné energie.

Ve vládnoucí německé koalici ovšem ohledně zmíněné podpory nepanuje úplná shoda. Jedna z menších koaličních stran, Svobodná demokratická strana (FDP), se k možné státní pomoci vyjádřila kriticky.

„Německý stát nemůže firmám poskytovat záruky na týdenní bázi. Je to na zodpovědnosti vlastníků,“ řekl mluvčí poslaneckého klubu FDP pro energetickou politiku Michael Kruse deníku Die Welt.

V německé vládě zasedají v tomto volebním období kromě FDP sociální demokraté (SPD) kancléře Olafa Scholze, nejsilnější koaliční strana, a Strana zelených. S poukazem na tradiční barvy těchto stran se koalici přezdívá „semaforová“.

Reklama

Doporučované