Hlavní obsah

Slavné kostičky se budou vyrábět v první „neutrální“ továrně, ve Vietnamu

Podívejte se, kde a kdy bude továrna stát, a kolik peněz se v Legu pohybuje.Video: Jan Marek

 

Reklama

Dánský výrobce nejznámější dětské stavebnice na světě postaví svou vůbec první uhlíkově neutrální továrnu. První LEGO kostičky by měly bez emisí vyrábět už za tři roky. Kolik do ní firma investuje a kde bude stát?

Článek

První uhlíkově neutrální továrnu začne slavná firma stavět v druhé půlce příštího roku a oblíbené dílky i figurky by z ní měla začít expedovat už v roce 2024. Továrna bude mít rozlohu 44 hektarů, dánský gigant do ní investuje miliardu dolarů a prý má zásadně navýšit roční produkci asi 1000 miliard kostek.

Provoz nově oznámené továrny Lega má pohánět energie ze střešních solárních panelů a blízké farmy, čímž se stane vůbec první uhlíkově neutrální továrnou dánské firmy na světě. Stát bude ve Vietnamu. Po závodu postaveném v Číně v roce 2015 tak půjde už o druhou výrobní linku, kterou společnost v Asii postavila.

V Asii rostou prodeje rychleji a rodí se tu víc dětí

Tržby výrobce světoznámých stavebnic loni totiž na asijském a pacifickém trhu rostly ze všech regionů nejvíc, a to o 17,7 procenta na 7,8 miliardy dánských korun, což je v přepočtu asi 26,7 miliardy korun. V oblasti Severní a Jižní Ameriky, nebo Evropy, Blízkého východu a Afriky má sice firma prodeje více než dvakrát objemnější, zato ale nerostou tak rychlým tempem, jak ukazuje výroční zpráva společnosti.

Umístění výroby blízko k jednomu z hlavních trhů je tak pro Lego strategické. Omezí náklady a ochrání produkci před vnějšími faktory. V regionu se oproti zralejší Evropě či USA prý rodí i víc dětí.

Závod vytvoří ve Vietnamu čtyři tisíce nových pracovních míst. Stavebnice z ekologické továrny aspoň ze startu ale zřejmě budou stále z plastu. Jako milník pro přejití k udržitelným materiálům si firma totiž stanovila konec desetiletí. To byl ale cíl z roku 2015, kdy pro jeho splnění vyhradila 150 milionů dolarů. Loni ale poté, co se její tržby zvýšily o 13 procent na rekordních 43,7 miliard dánských korun, tedy asi 6,5 miliardy dolarů či 148,5 miliardy korun, ovšem společnost přislíbila na udržitelné cíle dalších 400 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované