Hlavní obsah

Síkela: Plynové zásobníky jsou plné z 99 procent. I díky tomu, že Češi šetří

Sledujte tiskovou konferenci ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česku se zatím podařilo zajistit tolik plynu na zimu, že jsou zásobníky téměř plné. Důležitou roli v zajišťování energetické bezpečnosti hrají také úspory. Proto Česko podle ministra průmyslu čeká normální zima.

Článek

Česko má plyn na tuto zimu zajištěný. Už překonalo průměrnou naplněnost zásobníků v Evropské unii, která činí 95 procent.

„K dnešnímu dni máme v zásobnících 3340 milionů kubíků. Koukali jsme do archivu a nenašli jsme den, kdy by zásoby byly vyšší. Máme je historicky nejvyšší. Je to 99 procent celkové kapacity zásobníků,“ uvedl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Pokud tento trend bude pokračovat, tak už Česko podle ministra nebude mít v zásobnících prostor na další plyn. O pronájmu dalších zásobníků v zahraničí prý ale vláda neuvažuje.

„V tuto chvíli o pronajmutí další kapacity neuvažujeme, protože bychom to právě s ohledem na úspory a na očekávanou průměrnou spotřebu v příštích měsících měli zvládnout tak, že by nám i po topné sezoně v zásobnících měl nějaký plyn zůstat. Nějaký plyn budeme dokupovat pro denní spotřebu, tak, abychom z těch zásobníků začali těžit co nejpozději,“ říká Síkela.

Současného stavu zásobníků by však tuzemsko nedosáhlo, pokud by k tomu domácnosti a průmysl nepřispěly. „Neúčinnější zbraní, kterou proti Putinovi máme, jsou úspory,“ řekl Síkela. Spotřeba plynu už několik týdnů v řadě klesá.

Podle ministra se za říjen ušetřilo 200 milionů kubíků plynu a za první týden listopadu 50 milionů kubíků. „Což je téměř 28 procent ve srovnání s loňským rokem. Jsou to úžasná čísla, a těch jsme dosáhli, protože spousta lidí a firem si uvědomila, jak je šetření důležité,“ dodal Síkela.

Může za to jednak teplý říjen, kdy lidé méně topili, ale také vysoké ceny plynu. „Byl i na 350 eurech za MWh. Díky opatřením, která se nám povedla zavést na úrovni EU, ceny plynu klesají k hodnotám 100 eur za MWh. Je to pořád hodně, ale ceny byly i na trojnásobných hodnotách, což je pozitivní zpráva,“ uvedl Síkela.

Čechům se daří snižovat spotřebu od začátku roku. Zatím každý měsíc byla nižší než v minulých letech – a to včetně předkrizového roku 2019.

Podle Síkely je velmi důležité, aby tento trend pokračoval. „Naším cílem je, abychom za topné období, tedy do března příštího roku, ušetřili alespoň 15 procent oproti loňskému roku, tedy nějakých 800 milionů kubíků, což by průměrnou spotřebu Česka stlačilo z nějakých 9,3 miliard k 8,5,“ popsal plány ministr.

Podle ministra je totiž třeba se připravovat už na příští zimu. „My jsme se na tuto zimu začali připravovat už v únoru, březnu loňského roku a to stejné musíme udělat i letos. Na příští zimu se musíme připravovat teď, protože je důležité, kolik plynu nám v zásobnících po této zimě zůstane,“ uvedl Síkela. Důvodem je to, že příští rok už podle všeho nepůjde plnit zásobníky ruským plynem. Díky zbylému plynu z letošní zimy tak bude v následujícím roce jednodušší se dostat na úroveň 90procentní zaplněnosti zásobníků.

Tuzemsku se také díky úsporám daří snižovat svou energetickou závislost na Rusku. V den útoku na Ukrajinu byla Česká republika závislá na Rusku z 98 procent. V současné době teče do České republiky plyn z Norska, nebo LNG ze zámoří, hlavně z USA. Terminály na zkapalněný plyn jsou v Nizozemsku nebo v Belgii.

„Můžeme říct, že pevně věříme, že nás čeká celkem normální zima. Možná budeme trochu míň topit, kvůli krizi a inflaci budeme nakupovat méně dárků pod stromeček, možná ty stromečky, co svítily na zahradách, svítit nebudou a budou svítit jenom ty, co byly doma,“ říká Síkela s tím, že na zimu je Česko připraveno nejlépe, jak by mohlo.

Reklama

Doporučované