Hlavní obsah

Sotio spojí síly s onkologickým lídrem. Budou studovat účinnost svých léčiv

Nová studie bude zahrnovat přes 300 pacientů s šesti různými onkologickými onemocněními (ilustrační fotografie).

Reklama

Biotechnologická firma Sotio ze skupiny PPF bude testovat svůj přípravek s léčivem od americké firmy Merck & Co. Studie může být nadějí pro pacienty s různými onkologickými diagnózami.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Mezinárodní biotechnologická společnost Sotio, vlastněná skupinou PPF, uzavřela smlouvu o spolupráci na klinické studii s americkou nadnárodní společností Merck & Co. (MSD), která je jednou z největších a nejstarších farmaceutických firem na světě. Sotio to dnes oznámilo v tiskové zprávě.

SOT101 v kombinaci s přípravkem Keytruda prokázal slibná klinická data v rámci probíhající klinické studie fáze I.
Radek Špíšek, generální ředitel společnosti Sotio

Nová studie fáze II bude hodnotit bezpečnost a účinnost léčiva SOT101, které vyvíjí Sotio a používá se k léčbě pevných nádorů. Zároveň bude u pacientů s vybranými typy nádorů testovat i přípravek Keytruda (protilátka pembrolizumab, která se používá k léčbě některých karcinomů) od MSD.

„SOT101 v kombinaci s přípravkem Keytruda prokázal slibná klinická data v rámci probíhající klinické studie fáze I,“ uvedl Radek Špíšek, generální ředitel společnosti Sotio.

„Jsme rádi, že můžeme spolupracovat s MSD, světovým lídrem v oblasti onkologie, při ověřování účinnosti této kombinace přípravků v rámci klinické studie AURELIO-04 zaměřené na léčbu pacientů s různými typy nádorových onemocnění,“ dodal.

Studie se začne realizovat v první polovině roku 2022. Dle smlouvy má zhodnotit u pacientů s pokročilými nádory účinnost a bezpečnost SOT101 v kombinaci s přípravkem Keytruda, který dodá MSD.

Sotio

Mezinárodní biotechnologická společnost z české skupiny PPF.

Zastřešuje výzkum a vývoj nových protinádorových léčiv.

Produktové portfolio Sotia:

– přípravky na bázi interleukinu IL-15,

– imunoterapie DCVAC (využití dendritických buněk získávaných z krve pacienta),

– nová generace protinádorových přípravků na bázi konjugátu protilátky a léku (ADC),

– buněčné terapie BOXR.

Výzkumu se zúčastní až 300 pacientů s šesti různými onkologickými diagnózami. Do studie budou zařazeni pacienti z USA a vybraných evropských zemí s karcinomy plic, kůže, tlustého střeva, jater, prostaty či vaječníku.

Přípravek SOT101 má potenciální využití u řady onkologických onemocnění. První klinická studie, jež byla zahájena v roce 2019, letos prokázala jeho silnou účinnost jak v kombinaci se zavedenými léky, tak samostatně.

SOT101 je zaměřen na různé typy pevných nádorů. Funguje na bázi interleukinu, bílkoviny, která podněcuje bílé krvinky k likvidaci nádorových buněk. Přípravek tak stimuluje imunitní systém aktivací bílých krvinek (hlavně T-lymfocytů a NK buněk, které patří mezi buňky imunitního systému).

Sotio se zaměřuje na vývoj a výzkum protinádorových léčiv. Do jeho portfolia například spadají přípravky na bázi interleukinu IL-15, platforma buněčné terapie BOXR CAR-T, nová generace protinádorových přípravků na bázi konjugátu protilátky a léku či imunoterapie DCVAC s kořeny v pražském Motole.

Reklama

Doporučované