Hlavní obsah

Švýcaři chtějí koupit italskou pobočku Vodafonu

Foto: Marlon Trottmann, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Švýcarská telekomunikační společnost Swisscom jedná o koupi Vodafone Italia, nabízí za něj osm miliard eur.

Článek

Švýcarský mobilní operátor Swisscom, respektive jeho společnost Fastweb, chce koupit italskou pobočku nadnárodního telekomunikačního gigantu Vodafone. Dohoda by podle vyjádření společnosti vytvořila efektivnější, kombinovanou mobilní a optickou širokopásmovou společnost. Potvrdila se tak dřívější zpráva agentury Bloomberg.

Dohoda zatím není konečná a není jisté, zda se uskuteční. Švýcaři totiž nejsou jediní, kdo se o italskou odnož Vodafonu zajímá. Svou nabídku podala i společnost Iliad, která patří francouzskému miliardáři Xavieru Nielemovi. Ten boduje tím, že na rozdíl od švýcarské firmy nabídl víc peněz v hotovosti.

Agentura Bloomberg uvedla, že Itálie je jedním z nejkonkurenčnějších telekomunikačních trhů v Evropě, částečně i díky vstupu společnosti Iliad v roce 2018, která v zemi nabízela levnější mobilní tarify.

Počet lidí připojených k telekomunikačním službám v Itálii narůstá. V rámci plánu pro obnovu po koronavirové pandemii proudí v rámci projektů „Italia a 1 Giga“ miliardy eur do zlepšení 5G sítí a satelitního připojení.

„Italia a 1 Giga“ je jeden z prvních plánů veřejné intervence v rámci italské strategie. Národní plán obnovy a odolnosti (PNRR) počítá s přidělením necelých 100 miliard korun do roku 2026.

Reklama

Související témata:

Doporučované