Hlavní obsah

Šest miliard na investice. Češi staví fond, který může konkurovat Polákům

Rozhovor s Radanem Hanzlem z Genesis Capital pro SZ Byznys.Video: Daniel Novák, Seznam Zprávy

 

V tuzemské investiční skupině Genesis Capital se připravuje nový fond, který bude mít na investice do firem okolo čtvrt miliardy eur. Díky tomu bude největším fondem soukromého kapitálu, který dosud v Česku vznikl.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

V investiční skupině Genesis Capital zastřešující fondy soukromého kapitálu je rušno. Po řadě transakcí korunovaných nedávným prodejem podílu v řetězci Datart se nyní firma chystá na spuštění zcela nového fondu.

Pokud naplní ambice, bude to největší fond z branže známé též pod anglickým názvem private equity, který v Česku dosud vznikl. Nabito na investice bude mít čtvrt miliardou eur. To je podle aktuálního kurzu 6,2 miliardy korun. Uzavření prvního kola pro úpis kapitálu do nového fondu plánuje Genesis Capital zhruba za rok.

Private equity

Fondy soukromého kapitálu známé též jako private equity fondy mají několik základních rysů:

  • investice do firem, které nejsou veřejně obchodované na burze
  • investice jsou časově ohraničené, zpravidla pět až deset let
  • kapitál do private equity fondů často umisťují velcí institucionální investoři typu bank, pojišťoven nebo investičních firem úspěšných podnikatelů

Mezi hlavní společnosti zaměřené na provozování fondů soukromého kapitálu v Česku patří ARX Equity Partners, Genesis Capital a Jet Investment.

„Na trhu v České republice i v okolních zemích, kde působíme, vidíme stále řadu dobrých příležitostí. Takže je správná doba na doinvestování současného fondu a pak na něj plynule navážeme investicemi zapadajícími do nového fondu,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys Radan Hanzl z vedení Genesis Capital.

S přípravou nového fondu začala Genesis Capital již nyní, protože jeden z předcházejících investičních fondů (Genesis Private Equity Fund III) už velkou část svých firem prodal. Další fond (Genesis Private Equity Fund IV) je pro změnu ve fázi, kdy naplnil již téměř celou svou kapacitu a koupí ještě maximálně dvě až tři další společnosti.

„Investovat budeme nadále do čtyř základních oborů, v nichž se nám dlouhodobě daří. Jsou to služby pro firmy (B2B), specializovaná výroba, IT a technologicky zaměřené společnosti a poslední oblast je cokoliv zaměřeného na koncového spotřebitele,“ dodal k zaměření připravovaného fondu představitel Genesis Capital Hanzl.

Podobně jako u dvou předchozích fondů z rodiny Genesis Capital bude také v případě nového přírůstku směřovat nadpoloviční většina investičního kapitálu do firem z Česka. Zbytek potom fond použije na investice v okolních zemích, konkrétně na Slovensku, v Polsku, Rakousku a Maďarsku.

Nový fond nazvaný Genesis Private Equity Fund V plánovanou velikostí výrazně převýší svého předchůdce založeného v roce 2021. Ten získal od investorů 150 milionů eur, tedy asi 3,7 miliardy korun. Z možných konkurentů je výrazným hráčem například společnost Jet Investment. Její poslední otevřený fond má investiční kapitál 3,5 miliardy korun.

Genesis Capital bude s velikostí nového fondu již šlapat na paty polské konkurenci, která vévodí středoevropskému trhu soukromého kapitálu. Například poslední fond polské společnosti Innova Capital má na investice 357 milionů eur (8,8 miliardy korun). Fond jiné polské firmy Enterprise Investors disponuje kapitálem dokonce 450 milionů eur (11,1 miliardy korun).

„Velikost není v našem oboru to nejvýznamnější. Nejdůležitější je dobrá výnosnost pro investory,“ poznamenal Hanzl z Genesis Capital.

Z aktuálních investic fondů z Genesis Capital patří mezi nejznámější například výrobce a prodejce zahradní techniky Hecht Motors. Do nedávna vlastnil fond rovněž podíl v prodejci elektroniky Datart. Ten si nyní koupila zpět společnost HP Tronic, jíž Datart patří.

„Cenu prozrazovat nesmíme,“ uvedl Hanzl z Genesis Capital na dotaz ohledně hodnoty obchodu s Datartem. „Jako prodávající jsme ale s cenou spokojeni, vnímáme ji hlavně jako férovou cenu,“ dodal.

Nákupy a následné prodeje firem jsou pro fondy ze skupiny Genesis Capital běžnou praxí. Fondy mají životnost zpravidla deset let. Celý investiční cyklus u jednotlivých investic se odehrává v tomto časovém intervalu.

Do fondů z Genesis Capital dávají peníze mimo jiné velcí institucionální investoři. Jsou to například Evropský investiční fond, Evropská banka pro obnovu a rozvoj, Česká spořitelna nebo pojišťovna Kooperativa.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Doporučované