Hlavní obsah

V Německu poprvé od roku 2009 vzroste počet firem v bankrotu

Ilustrační snímek.

Reklama

V Německu se letos poprvé od roku 2009 zvýší počet firemních insolvencí. Bankrot oznámí do konce roku přibližně 14 700 podniků, asi o čtyři procenta více než loni.

Článek

„Trvající inflace, rostoucí úroky a náklady na energie a postupně sílící konkurence si v mnoha společnostech vybírají svou daň,“ uvedl vedoucí hospodářského výzkumu v Creditreform Patrik-Ludwig Hantzsch.

Okomentoval tak odhad, že v Německu se letos poprvé od roku 2009 zvýší počet firemních insolvencí. Bankrot oznámí přibližně 14 700 podniků, tedy asi o čtyři procenta více než loni, uvedla agentura DPA.

Creditreform počítá podobně jako mnozí jiní analytici s dalším nárůstem podnikových insolvencí v příštím roce. Nárůst z loňska na letošek byl podle ní jen mírný, což je ale jen předehra ke změně trendu.

V roce 2021, který byl ještě silně poznamenán pandemií, se v Německu dostalo do insolvence 13 993 firem. To je nejméně od roku 1999, kdy se zaváděl současný insolvenční zákon. Stát z něj umožnil výjimky, aby se vyhnul vlně insolvencí.

V oblasti spotřebitelských bankrotů pozoruje Creditreform v letošním roce opačný trend. Letos by jich podle jejího odhadu mělo být o více než 17 procent méně, což souvisí se změnou zákona. Ta umožnila osvobodit se od zbývajícího dluhu po třech letech místo po šesti. Řada dlužníků podle expertů počkala s přihláškou do konkurzu na dobu, až tato změna vstoupí v platnost.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a je na něm závislá řada českých firem. Podle studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau bylo v listopadu v České republice vyhlášeno 64 bankrotů společností, což bylo o 15 více než v říjnu. Počet bankrotů podnikatelů proti říjnu vzrostl o 46 na 427.

Reklama

Doporučované