Hlavní obsah

Vláda schválila kompenzace dodavatelům energií kvůli cenovému stropu

Foto: Shutterstock.com/Alex Yeung

Vláda schválila kompenzace za cenový strop. Ilustrační foto.

Reklama

Vláda pokryje náklady energetickým dodavatelům za cenový strop. Mechanismus kompenzací má také zamezit zneužívání stropu.

Článek

Vláda ve středu schválila systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za uplatňování cenových stropů na elektřinu a plyn. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj kompenzační mechanismus zajistí pokrytí nákladů energetických dodavatelů a zároveň zamezí případnému zneužití cenových stropů.

„Postupovali jsme tak, abychom zajistili obchodníkům jistotu, abychom jim kompenzovali ztrátu i přiměřený zisk. A stejně, aby měl i stát jistotu, že tyto kompenzace budou spravedlivé a pravidla budou jasně a transparentně stanovena,“ řekl po vládním brífinku ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Vláda spolu s obchodníky zanalyzovala trh a na základě toho smlouvy, které obchodníci mají se zákazníky, rozdělila do osmi typů. Pro ně se stanovil mechanismus určování kompenzací a jejich vyplácení.

„Pro určení výše kompenzace se vychází z tržních cen, které jsou doplněny o přiměřenou marži. Vychází se z toho, jaký typ smlouvy má odběratel, jehož strop za energie stát kompenzuje. Kompenzace nepokrývají náklady vyplývající ze spekulativního jednání dodavatelů,“ dodal ministr.

Kabinet se už koncem prosince dohodnul s obchodníky na časovém harmonogramu, podle nějž budou v blízké době postupovat během schvalování a vyplácení náhrad. Nejprve měl stát obchodníkům s energiemi vyplácet rozdíl mezi zastropovanou cenou a zbytkem formou záloh. Od března by už kompenzace neměly být vypláceny jako zálohy, ale formou plateb, která se bude odvíjet od schváleného mechanismu.

Poté, co dodavatelé požádají o kompenzace přes Operátora trhu s energiemi (OTE), předá OTE žádosti Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ), který je posoudí. Ministerstvo průmyslu a obchodu následně dodavatelům pošle peníze.

Vláda cenové stropy pro letošní rok stanovila na 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky.

Strop platí pro domácnosti, firmy a veřejný sektor. Pro firmy je však zastropování omezeno jen na 80 procent průměrné spotřeby za posledních pět let, což by mělo motivovat k úsporám. Náklady na zastropování by se měly podle vlády vejít do 170 miliard Kč.

Reklama

Doporučované