Hlavní obsah

Zachránilo nás jen štěstí s počasím, a to je málo, říká šéf energetického obra

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

„Energetická bezpečnost je příliš důležitá na to, abychom ji nechali na štěstí a mírném zimním počasí,“ říká předseda společnosti Iberdrola. Podle něj nás od krize zachránila jen teplá zima, a to je věc, na kterou nelze spoléhat.

Článek

Evropa díky mírnější zimě neměla tak velkou poptávku po palivech, ale energetická krize ještě zdaleka neskončila. Severní polokoule by neměla spoléhat na počasí, a naopak se zaměřit na obnovitelné zdroje energie. Tvrdí to Ignacio Galan předseda španělské energetické společnosti Iberdrola v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Současné mírné počasí vlastně ukončilo chmurné předpovědi o nedostatku energií pro evropské zvládnutí zimy. „Energetická bezpečnost je příliš důležitá na to, abychom ji nechali na štěstí a mírném zimním počasí,“ říká Ignacio Galan, výkonný předseda Iberdroly. Míní, že dokud budou energetické trhy závislé na fosilních palivech, budou stále křehké a zůstanou tak vystaveny geopolitickým událostem. „Neměli bychom si myslet, že energetická krize nadobro skončila,“ dodává Galan.

Iberdrola

Španělská nadnárodní energetická společnost. Podle tržní kapitalizace jde o třetího největšího dodavatele elektřiny na světě. Má pobočky v mnoha zemích, zejména ve Španělsku, Spojeném království, Spojených státech, Brazílii, Mexiku, Německu, Portugalsku, Itálii, Austrálii a Francii.

Získání většího množství energie z obnovitelných zdrojů považuje Galan za nejlepší způsob, jak se vyhnout budoucím možným otřesům. „Je znepokojivé a zároveň ironické, že jen neobvyklé zimní teploty způsobené změnou klimatu zachránily severní část polokoule před hrozbami závažné energetické krize,“ říká Galan.

Mírné teploty srazily ceny plynu z téměř rekordních cen loňského roku na předválečné. Úspěšné plnění zásobníků na celém kontinentu v loňském roce bylo podpořeno malou poptávkou a výsledkem byly téměř rekordní zásoby, se kterými evropské země vstupovaly do nového roku.

Obavy, že by mohly být letos v zimě vyčerpány zásoby energií, se snížily i přes fakt, že na konci ledna se na severozápadě Evropy očekávají další mrazy.

Všechny tyto faktory ve výsledku budí očekávání, že na příští zimu bude možné doplnit zásobníky i bez ruských dodávek plynu. Přitom dlouhodobé předpovědi ukazují, že svět bude mít nedostatek plynu až do roku 2026, píše Bloomberg.

Evropská unie se snaží v rámci plánu na podporu obnovitelných zdrojů energie zbavit své závislosti na ruských fosilních palivech do roku 2027. EU, která v roce 2020 získala asi pětinu celkové energie z obnovitelných zdrojů, zvýšila svůj cíl na 45 % do roku 2030 kvůli dopadům války na Ukrajině.

Podle Galana se musí výroba z obnovitelných zdrojů do roku 2040 celosvětově zvýšit až šestinásobně, aby do roku 2050 dosáhla čistých nulových emisí.

Reklama

Doporučované