Hlavní obsah

Zelený zákon stahuje do USA peníze z celého světa. Nově přilákal LG

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Výrobce baterií do elektroaut LG plánuje výstavbu nové továrny v USA. Očekává, že poptávka po udržitelné dopravě bude stoupat, a zároveň chce využít zákona o snižování inflace, jenž podporuje výrobu elektromobilů v USA.

Článek

Společnost LG Energy Solution plánuje investovat 5,5 miliardy dolarů do výstavby obřího výrobního komplexu v Arizoně. Chce za ně postavit novou linku na výrobu baterií pro elektroautomobily, aby byla už v roce 2025 připravená na předpokládaný růst poptávky po ekologických automobilech.

Jihokorejská firma počítá s výrobní kapacitou 27 gigawatthodin válcových baterií, takové množství energie by stačilo na napájení 350 tisíc elektromobilů ročně, píše agentura Bloomberg.

Dále LG postaví samostatný závod s kapacitou 16 gigawatthodin pro systémy skladování energie, které by měly využívají lithium-železo-fosfátové baterie. V tomto případě, který reaguje na požadavek energetiků po rychlé stabilizaci sítě kvůli obnovitelným zdrojům, chce vyrábět ve velkém v roce 2026.

Továrny budou v souladu s americkým zákonem o snižování inflace, jenž podporuje výrobu pro elektromobily na domácí půdě. Proto mezi zákazníky budou patřit především výrobci automobilů a začínající společnosti se sídlem Americe.

Poptávka po bateriích do elektromobilů se kvůli zákonu o snižování inflace výrazně zvýšila, jak uvádí společnost LG ve svém prohlášení. Stále očekává, že i nadále se bude podporovat růst v odvětví obnovitelných zdrojů energie.

V červnu 2022 společnost LG uvedla, že výstavbu ovlivnily v souvislosti s inflací vyšší ceny surovin, neboť se tím zvýšily náklady na projekt. Společnost LG plánuje mít v Severní Americe celkem sedm továren. Skládat se budou ze tří závodů se společností General Motors v několika státech USA, jednoho se společností Honda Motor v Ohiu a dalšího v Kanadě se společností Stellantis.

„Firma také jedná s Toyota Motor o možném partnerství,“ řekl novinářům na pátečním výročním shromáždění akcionářů generální ředitel LG Energy Solution Kwon Jong-su, ale bližší podrobnosti nepodal.

Reklama

Doporučované