Hlavní obsah

Byznys Game of Thrones: Kolik bere Daenerys za jeden díl a jak se na seriál dívat legálně zadarmo

Názorně: Jaké peníze se točí v Game of Thrones.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rekordní náklady na natáčení i honoráře herců, na poměry placené televize obří sledovanost, veliká obliba mezi piráty i porotou televizních cen. Game of Thrones jde do finále. Jaký je tento seriál v řeči čísel a peněz?

Článek

V noci z neděle na pondělí má premiéru první díl poslední série Hra o trůny (Game of Thrones – GoT). Bez ohledu na to, kdo usedne na konci na Železný trůn nebo zda vůbec živí přežijí nápor armády Bílých chodců, v lecčem je už nyní seriál rekordní.

Podle serveru Digital Spy byl průměrný rozpočet na jednu z šesti finálních epizod těžko uvěřitelných 15 milionů dolarů (v přepočtu 340 milionů korun). To dělá z GoT nejdražší seriál historie, když se v tomto ohledu dostal v žebříčku před ságu The Crown a seriál Pohotovost z nemocničního prostředí. Oba se v nejdražších letech natáčely za 13 milionů za epizodu.

Co stojí tak velké peníze? Překvapivě velký kus ukousne odměna pěti ústředních postav. Podle The Hollywood Reporter si herci představující trojici sourozenců z rodu Lannisterů (Cersei, Jamie a Tyrion), stejně jako Jon Snow a Daenerys Targaryen, vyjednali zvýšení výplat. Za každou epizodu osmé série každý z nich dostal 1,2 milionu dolarů (tedy 27 milionů korun).

To znamená, že jejich honorář tvoří víc než třetinu rozpočtu. Zajímavé je, že herci ztvárňující postavy zbývajících dětí z rodu Starků (Arya, Sansa, Bran) jsou placeni výrazně hůře. Za epizodu si vydělají jen 175 tisíc dolarů za díl.

Investice se producentům z HBO ale vyplácí. Seriál Game of Thrones se stal po sedmé sérii s 38 cenami a 128 nominacemi nejoceňovanějším hraným seriálem v historii televizních cen Emmy. Nejvíce se porotě líbila 5. a 6. série, kdy seriál získal shodně po 12 cenách.

Víc sošek než Hra o trůny má jen pořad Saturdays Night Live, konkrétně 54. V tomto případě se ale nejedná o klasický hraný seriál a navíc pořad běží už přes čtyřicet sezon.

Mnohem důležitější než ceny jsou ale pro návratnost vloženého kapitálu diváci. A i těch má seriál požehnaně. V americkém vysílání HBO se na první sérii dívalo podle dat Nielsen Media Research v průměru na epizodu 2,52 milionu diváků. Poslední sérii už sledovalo 10,26 milionu lidí. Poslední díl vidělo v televizní premiéře přes 12 milionů Američanů.

To na první pohled nemusí vypadat jako dechberoucí čísla. Na loňský Superbowl se podle měření Nielsenu dívalo 104 milionů diváků. I seriály Roseanne a Big Bang Theory dosáhly průměrné sledovanosti 20, respektive 18 milionů diváků.

Jenže to všechno se vysílalo na volně šiřitelných kanálech a GoT běží na placené HBO. Zároveň podle čísel samotné HBO vidělo průměrně díly sedmé série na jejich platformách (včetně HBO Go a HBO Now) okolo 30 milionů lidí.

Další miliony lidí potom viděly seriál tak, že si ho pirátsky stáhly z internetu. Podle serveru TorrentFreak byla Hra o trůny šest let po sobě nejstahovanějším seriálem prostřednictvím nástroje BitTorrent.

I pro ty, kteří chtějí sledovat finální sérii Game of Thrones legálně a nechtějí za ni platit, je tu řešení. Na internetu (například na Info.cz) se objevilo hned několik návodů tak trochu připomínajících recepty Ládi Hrušky. Streamovací služby mívají zkušební bezplatné období. HBO Go ho má na měsíc, během něhož lze zdarma zhlédnout čtyři epizody.

Zbývající dvě lze potom sledovat přes službu Hulu, která je také na měsíc zdarma. Případně si na týden můžete vypomoci přes Amazon Prime, který v sadě s HBO lze bezplatně využívat týden.

Přesto si autor tohoto textu dovolí tvrdit, že to není nutné a Hra o trůny se vyplatí sledovat i za peníze. HBO Go v Česku stojí měsíčně 129 korun. I pokud byste nesledovali nic jiného, tak jedna přes hodinu dlouhá epizoda (včetně té, která má obsahovat nejdelší filmovou/seriálovou bitvu v historii) vyjde na 43 korun. Tedy přibližně cenu dvanáctistupňového piva v restauraci.

Reklama

Doporučované