Hlavní obsah

Státy si na světovém kolbišti začaly více chránit své trhy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Globální napětí začalo způsobovat roztříštěnost obchodu, neboť se vytvářejí konkurenční obchodní vztahy. Je ale předčasné tvrdit, že by proces globalizace obrátil směr. Ve své zprávě to uvedla Světová obchodní organizace (WTO).

Článek

Světová obchodní organizace dnes uvedla, že zaznamenala výrazný růst jednostranných obchodních omezení. Další prudký růst těchto opatření by mohl roztříštit světovou ekonomiku. Posiluje také názor, že správným směrem je spolupráce s menší skupinou spřátelených zemí a snižování rizik.

Globální napětí totiž začalo způsobovat roztříštěnost obchodu. Zatím je však předčasné tvrdit, že by proces globalizace obrátil směr.

Celkový obchod se nadále zvyšuje, a to i mezi Spojenými státy a Čínou, loni byl rekordní. Nenaplnily se přitom nejhorší předpovědi výpadku dodávek a prudkého zvýšení cen potravin.

Šéfka WTO Ngozi Okonjová-Iwealaová ve zprávě uvedla, že mezinárodní hospodářský řád po roce 1945 byl postaven na myšlence, že vzájemná závislost zemí prostřednictvím zvýšených obchodních a hospodářských vazeb podpoří mír a společnou prosperitu. Tato vize je však nyní ohrožena, stejně jako budoucnost otevřené a předvídatelné globální ekonomiky.

Geopolitické napětí už ovlivnilo světový obchod, vzhledem k tomu, že obchodní výměna mezi geopolitickými bloky roste pomaleji. Varování, že globální obchod se odvrací od globalizace, však nejsou podle WTO na místě. Organizace upozornila na rychlý rozvoj obchodu s digitálními službami a zbožím šetrným k životnímu prostředí.

Při posledním hlasování OSN týkajícím se výzvy, aby Rusko stáhlo své vojáky z Ukrajiny, hlasovalo pro stažení 141 členů. Sedm bylo proti a 32 se zdrželo hlasování, včetně Číny, Indie a Jihoafrické republiky. Podle WTO od invaze roste obchod mezi těmito dvěma bloky zemí s odlišným hlasovacím vzorcem o čtyři až šest procent pomaleji než obchod v rámci těchto bloků. Rozdíl byl podobný i u přímých zahraničních investic. Údaj nezahrnuje Rusko ani Ukrajinu.

Obchodní toky mezi Čínou a Spojenými státy se přeorganizovaly. Zvýšil se obchod s produkty, na které se nevztahuje clo, a naopak se prudce snížil obchod s některými kategoriemi, jako jsou farmaceutické produkty a polovodiče.

Obnovení snahy o integraci obchodu je podle WTO cestou k řešení současných problémů v oblasti bezpečnosti, chudoby a změn klimatu. Otevřený obchod snížil riziko konfliktů v posledních 40 letech a zmírnil chudobu.

Reklama

Doporučované