Hlavní obsah

Ifo zhoršil výhled německé ekonomiky, letos čeká růst jen o 0,2 procenta

Foto: europarl.europa.eu

Ilustrační snímek.

Reklama

Německo v letošním roce vykáže růst hrubého domácího produktu (HDP) jen o 0,2 procenta. V dnes zveřejněné prognóze to uvedl německý hospodářský institut Ifo, který ještě na konci ledna vycházel z růstu o 0,7 procenta.

Článek

Hlavní prognostik institutu Ifo Timo Wollmershäuser dnes uvedl, že výkon německé ekonomiky tlumí vysoké úrokové sazby, inflace a slabá světová ekonomika. Proto bude její celkový výkon horší, než institut původně předpokládal. Na příští rok naopak Ifo očekává růst o 1,5 procenta, což je o 0,2 procentního bodu více než předpoklad v lednové prognóze.

„Omezování spotřeby, vysoké úrokové sazby, zdražování, úsporná opatření vlády a slabý výkon světové ekonomiky dusí německé hospodářství a vedou k další zimní recesi,“ řekl Wollmershäuser o důvodech zhoršeného výhledu ekonomiky. Zároveň ale uvedl, že v polovině roku lze očekávat oživení. „S postupným odstraňováním zátěže úroků a cen a dopadů vyšší kupní síly spotřebitelů se hospodářský výkon v polovině roku zrychlí,“ uvedl.

Institut Ifo snížil hospodářský výhled pro letošní rok opakovaně. Ještě loni v září vycházel z růstu HDP o 1,4 procenta, v prosinci odhad snížil na 0,9 procenta a v lednu pak na 0,7 procenta. Svůj odhad zhoršila také spolková vláda, která loni v září odhadovala na letošek růst o 1,3 procenta. Na konci února ministr hospodářství Robert Habeck oznámil, že podle aktualizovaných dat vykáže německá ekonomika růst jen o 0,2 procenta.

Ifo

Ifo Institute for Economic Research je výzkumná instituce se sídlem v Mnichově. Ifo je zkratka z Information and Forschung. Jako jeden z největších německých ekonomických think tanků analyzuje hospodářskou politiku a je známý svým měsíčním Ifo Business Climate Index for Germany.

Zdroj: Wikipedia

Odhady vlády a institutu Ifo se na letošní rok shodují. Pro nadcházející rok je Ifo výrazně optimističtější, vláda totiž počítá s růstem HDP o jedno procento.

Pokud jde o inflaci, která za celý loňský rok činila 5,9 procenta, předpokládá Ifo zpomalení jejího tempa na 2,3 procenta v letošním roce a na 1,6 procenta v roce příštím. Podle vládního výhledu by inflace letos mohla činit 2,8 procenta a v příštím roce klesnou na dvě procenta.

Německá ekonomika, která je největší v Evropě, se loni pod tlakem globálních krizí propadla o 0,3 procenta. Německo je největší obchodní partner České republiky a je na něm závislá řada českých podniků.

Reklama

Doporučované