Hlavní obsah

Americké sankce zasáhly Putina na citlivém místě. Indie hlídá ruské tankery

Foto: Alexey Bakharev, Shutterstock.com

Ruský tanker. Ilustrační snímek.

Reklama

Soukromí i státní zpracovatelé včetně toho největšího – Indian Oil Corporation – odmítají odebírat náklad, pokud je na tankerech ruské společnosti Sovcomflot. Uvedla to agentura Bloomberg.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Všechny indické rafinerie odmítají přijímat ruskou ropu přepravovanou společností PJSC Sovcomflot. Důvodem jsou americké sankce uvalené na tuto společnost. Krok zásadně komplikuje obchod s ruskou ropou.

Sovcomflot je největší ruská lodní společnost a jeden z globálních lídrů v námořní přepravě uhlovodíku, ale i v průzkumu na moři a těžbě ropy a plynu.

Indické rafinerie nyní pečlivě zkoumají vlastnictví každé lodi, aby se ujistily, že není spojena s touto společností nebo jinými sankcionovanými skupinami. Důvodem je obava ze sankcí USA. Tento „nátlak“ následuje po podobném kroku největší soukromé rafinerie v Indii Reliance Industries Ltd.

Rozhodnutí se dotklo i dalších tankerů převážejících ruskou ropu, přičemž dva čekají už několik týdnů u jihoasijského pobřeží a netuší, kdy a zda budou moci svůj náklad vyložit.

Minulý měsíc Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv Ministerstva financí USA zařadil společnost Sovcomflot na svou černou listinu a identifikoval 14 ropných tankerů, v nichž má tato státem kontrolovaná společnost podíl.

Toto opatření následuje po sankcích, které již byly uvaleny na další lodě, které nepatří do skupiny Sovcomflot a k Rusku přátelským společnostem za porušování limitů na vývoz ruské ropy.

Právě Indie je přitom od invaze na Ukrajinu významným odběratelem ruské ropy. Tvrdší prosazování sankcí ale tento obchod zásadně narušilo a vedlo rafinerie k tomu, že se snaží získat další, dražší ropu z jiných regionů, například z USA.

Společnost Sovcomflot tento týden uvedla, že sankce pro ni představují zásadní komplikaci. Nyní má totiž k dispozici méně tankerů, což obratem vedlo ke snížení slev na ruskou ropu, aby se kompenzovaly vyšší náklady na přepravu, uvedl Bloomberg.

Sleva na srovnatelné dodávky se po válce vyšplhala až na 30 dolarů za barel, ale v současné době se pohybuje kolem dvou až čtyř dolarů pro indické odběratele.

Reklama

Doporučované