Hlavní obsah

Zlatá cihla je víc než bitcoin. Investoři hledají bezpečí v drahém kovu

Foto: David Gray, Profimedia.cz

Cena zlata za unci byla nejvyšší od loňského ledna.

Reklama

Ruská invaze na Ukrajinu přináší nejistotu na finanční trhy. Investoři se proto přesouvají od akcií a kryptoměn k bezpečnějším aktivům, hlavně zlatu a dalším drahým kovům.

Článek

Cena zlata za troyskou unci, přibližně 31 gramů, je nejvyšší od minulého roku. Dnes po 8:00 byste za unci k okamžitému dodání zaplatili přes 1 943 dolarů, tedy 42 872 korun. A nejistota investorů se začíná promítat i ve světe kryptoměn. Bitcoin zaznamenal za posledních 24 hodin propad o 8 procent, nyní se obchoduje za 34 339 dolarů, tedy 762 000 Kč.

Ruská armáda dnes začala ostřelovat cíle po celé Ukrajině a podle tamních úřadů již probíhá i pozemní invaze přes hranice s Ruskem a Běloruskem.

Již začátkem měsíce začala cena zlata v reakci na stupňující se konflikt stoupat. Investoři nejsou ochotní riskovat na nevyzpytatelných akciových trzích. Jen za poslední měsíc stoupla cena zlata o osm procent, což by pro zlato mohlo znamenat nejlepší měsíc od července 2020.

Přesun k bezpečnějším trhům může silně pocítit hlavně obchod s kryptoměnami. Ten je díky své vysoké volatilitě ohrožený, jelikož investoři soustředí svou pozornost na stabilnější investice, například právě na zlato a drahé kovy. Jejich cena je totiž historicky stabilní a roste.

Foto: finance.yahoo.com

Tak rostla cena zlata v uplynulých pěti dnech. Cena je v dolarech za trojskou unci (31,1 g).

„Zlato je spolu s americkým dolarem útočištěm a toto je jeho den. Mohli bychom u zlata nevyhnutelně vidět i nová maxima,“ řekl agentuře Reuters analytik Jeffrey Halley ze společnosti OANDA.

Podle Halleyho bude cena zlata dále růst. Rusko je třetím největším producentem zlata na světě a silná je jeho pozice i u stříbra.

A rostou ceny i ostatních drahých kovů. Největší růst zaznamenalo palladium, jeho cena vzrostla o 2,9 procenta na 2 551 dolarů za unci. Stříbro poskočilo o 2,2 procenta na 25,09 dolaru za unci a cena platiny vzrostla o 1,2 procenta na 1 108 dolarů.

O bitcoinu se občas říká, že jde o digitální zlato. Současná krize však ukazuje, že si investoři uvědomují, že cihla v ruce je výhodnější než jedničky a nuly ve virtuální peněžence. Cena většiny kryptoměn včetně bitcoinu totiž klesá. Ethereum, druhá největší kryptoměna po bitcoinu, se za posledních 24 hodin propadla o bezmála 10 procent. Oproti minulému roku spadla cena o 40 procent na současných 2 714 dolarů za jeden ether.

„Riziková aktiva zůstávají pod tlakem kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu. To zahrnuje také bitcoin a další kryptoměny, které jsou nyní vnímány jako velmi riziková aktiva,“ uvedl Vijay Ayyar ze singapurské kryptoměnové burzy Luno.

V Česku se v lednu zobchodovaly kryptoměny za 400 milionů korun. To je o sto milionů méně než minulý rok, ale oproti prosinci jde o stomilionový nárůst. Českému trhu dominují bitcoin a ethereum, podle dat největšího českého obchodníka s kryptoměnami Bit.plus.

Reklama

Doporučované