Hlavní obsah

Kdo mlžil o důchodové schůzce na Hradě? Podívejte se na zápis z jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vedení hnutí ANO. Ilustrační foto.

Reklama

Otázka, co padlo či nepadlo na schůzce organizované prezidentem Petrem Pavlem ohledně důchodové reformy, konkrétně zvyšování věku odchodu do důchodu, rozpoutala ekonomický i politický spor. SZ vám přináší záznam z jednání.

Článek

Snaha prezidenta Petra Pavla o moderování debaty o důchodové reformě mezi vládou a opozicí skončila fiaskem. Hrad a opoziční hnutí ANO se dostaly do sporu hned po první schůzce, která se ve formátu prezident–vláda–opozice uskutečnila ve čtvrtek 28. března, den před velikonočními svátky.

Podle prezidenta Pavla na ní všichni účastníci – včetně zástupců hnutí ANO Aleny SchillerovéKarla Havlíčka – dospěli ke shodě, že důchodový věk bude třeba posunout. „Shodli jsme se i na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat,“ uvedl Pavel na tiskové konferenci po jednání.

Debata se podle prezidenta nadále měla vést o způsobu výpočtu věku odchodu do penze. „Jestli to bude nějaký dlouhodobý automatický mechanismus, nebo jestli se budeme ubírat v nějakých krocích po časových obdobích, to je technikálie, kterou přenechám kolegům,“ dodal prezident.

Zpochybnilo ANO posun důchodového věku?

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček na této tiskové konferenci věk odchodu do důchodu vůbec nezmínil. Proti jeho prodloužení se explicitně nevyjádřila ani jeho stranická kolegyně Alena Schillerová, která prohlásila, že se s vládou dohodli na poskytnutí analytického materiálu Ministerstva práce a sociálních věcí. „Bavili jsme se o způsobu, jakým to nastavit. Zda nastavit strop, což by byla spíše cesta pro nás, nebo tam zachovat automatiku, jak navrhuje ministr Jurečka,“ řekla Schillerová. Prohlásila nicméně, že by hnutí ANO šlo raději „jinou cestou“.

Když ale začali novináři zveřejňovat výsledky schůzky a tlumočili vyjádření Petra Pavla, že se všichni zúčastnění shodli na nutnosti věk odchodu do penze prodloužit, hnutí ANO obvolávalo redakce s tím, že takové tvrzení není pravda.

Hned po Velikonocích v úterý 2. dubna rozeslala prezidentská kancelář zápis z jednání. Dokument, který redakce SZ Byznys získala na základě informačního zákona, uvádí v bodě označeném Ad 2), že „zástupci hnutí ANO nezpochybnili nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, nicméně nesouhlasí s konkrétním navrženým způsobem jejího provedení (tzv. ‚nekonečný‘ princip). Preferují spíše postupný způsob s vždy stanoveným stropem na dané období.“

Zápis z hradní schůzky o důchodech

Záznam z jednání k důchodové reformě

Místo: Hrad, 28/3/2024; 11.00 – 12.30 hod

Přítomni:

– zástupci hnutí ANO (A. Schillerová, K. Havlíček, A. Juchelka, M. Bílková)

– zástupci vlády (M. Jurečka, I. Merhautová, K. Procházková, T. Machanec)

– zástupci KPR (P. Pavel, M. Vašina, T. Lebeda, J. Němec, V. Kolář, D. Marek, V. Bezděk)

Několik hodin poté, co mail se zápisem dorazil Karlu Havlíčkovi, se místopředseda ANO obrátil na prezidentskou kancelář s požadavkem změny zápisu. „Prosíme o změnu první odrážky AD 2) na následující větu: Zástupci hnutí ANO a MPSV se neshodli ani na způsobu, ani na nezbytnosti zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu,“ napsal Havlíček podle kopie e-mailové konverzace, kterou poskytl SZ Byznys.

Žádost zdůvodnil tak, že „ke shodě skutečně nad tímto citlivým bodem skutečně nedošlo, vyžádali jsme si mj. proto další podklady/analýzy, které vedly MPSV k tomuto stanovisku. Toto nám bylo slíbeno“. S tím nesouhlasí autor zápisu, prezidentův poradce Vladimír Bezděk. „Zápis odpovídá tomu, jak schůzka 28. 3. probíhala,“ napsal Bezděk.

Andrej Babiš, který Velikonoce strávil na zahraničí dovolené, pak týž den v 18 hodin vydal video, v němž dohodu vehementně popřel. „Je to lež. Hnutí ANO nikdy nesouhlasilo se zvýšením věku odchodu do důchodu, ani dnes nesouhlasí a ani nikdy nebude souhlasit,“ řekl Babiš. „Asi tam došlo k nějakému nedorozumění,“ dodal.

Další účastníci bez komentáře

„Bylo tam 15 lidí, 12 lidí vám odsouhlasí, že to, co sdělil pan prezident na tiskové konferenci, opravdu na té schůzce zaznělo. Samozřejmě jsme neměli vysoká očekávání, chtěli jsme se shodnout na začátek na těch základních věcech. Na tom, že důchodový systém bez dalších úprav bude mít v budoucnosti značné problémy a že jednou z cest, jak to řešit, je pravděpodobně zvyšování věku pro starobní důchody s ohledem na to, že se dožíváme stále vyššího věku. Na obě dvě odpovědi na té schůzce ze všech stran padla odpověď ano,“ řekl v podcastu Ptám se já ekonom David Marek, který se schůzky účastnil.

Redakce SZ Byznys oslovila i některé z dalších účastníků schůzky, kteří se k obsahu jednání zatím nevyjádřili. Bývalá ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková, která se schůzky zúčastnila jako expertka hnutí ANO, obsah jednání nechtěla komentovat. „Je to vysoce politická záležitost a mně nepřísluší se k tomu vyjadřovat,“ uvedla.

O schůzce nechtěl mluvit ani ředitel Odboru sociálního pojištění MPSV Tomáš Machanec, který redakci odkázal na tiskové oddělení úřadu. Vrchní ředitelka Sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek Iva Merhautová na dotaz SZ Byznys nereagovala.

Spor, zda zástupci hnutí ANO souhlasili se zvýšením věku odchodu do penze, nebo ne, nakonec vedl ke krachu iniciativy prezidenta Pavla. Z další schůzky, která se konala v pondělí, se hnutí ANO předem omluvilo a prezident pak další jednání odvolal. „Další rozhovory v současném formátu považuje prezident po veřejných výstupech představitelů hnutí ANO k tématu a po zaslání dopisu za bezpředmětné,“ uvedl Hrad na svých webových stránkách.

Reklama

Doporučované