Hlavní obsah

Loňský výzkum prokázal výskyt vadnutí chmele, riziko šíření je vysoké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Sklizeň chmele byla v loňském roce mírně nadprůměrná.

Reklama

Český chmel vadne a na vině je houbová choroba. Podle Svazu pěstitelů chmele ČR představuje pro producenty chmele obrovské nebezpečí, hrozí její rozšíření. Choroba se projevuje postupným žloutnutím a vadnutím listů.

Článek

Loňský výzkum prokázal v pěstební oblasti chmele na Žatecku, Úštěcku a Tršicku vadnutí chmele na 19 z 346 chmelnic, kde odborníci sbírali vzorky. Pozemky jsou zamořené houbovou chorobou a hrozí, že dojde k jejímu rozšíření na další pěstební plochy. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková.

Předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda ČTK řekl, že verticiliové vadnutí chmele – způsobené patogenem Verticillium nonalfalfae – představuje pro české chmelaře obrovské nebezpečí. „Je to houbová choroba a veškeré ochranné látky proti houbovým chorobám na Verticillium nonalfalfae nefungují,“ uvedl Hejda s tím, že jde o nejrozšířenější variantu v České republice.

Na půdu, ve které houba žije, by se neměl sázet chmel ani pět let po jejím vyorání. V místech, kde se nemoc objevila, platí preventivní opatření. Do katastrů chodí zemědělci v ochranných oblecích a návlecích. „Technika by měla být vymezena pouze pro ohrožené nebo už pozitivní porosty,“ vysvětlil k opatřením předseda. Případně je nutné stroje umýt a vydezinfikovat. „To je jediné, co proti tomu můžeme dělat,“ dodal.

Choroba se projevuje postupným žloutnutím a vadnutím listů, které začíná odspodu rév a postupuje směrem nahoru. Postupně uschnou celé listy. Odumření rostlin je ale v případě výskytu mírné formy patogenu vzácné, uvádí web Agromanual.cz. Podle loňského výzkumu se však vedle mírné formy vyskytuje i forma letální, tedy smrtící. V případě této formy patogenu rostliny rychle odumírají. „Výskyt letální formy verticiliového vadnutí byl potvrzen na Chomutovsku a Lounsku,“ uvedla Kršková.

Reklama

Doporučované