Hlavní obsah

Ovocnáři čekají na nejvyšší pomoc v historii. Závisí i na notifikaci z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Škody na ovoci dosáhly zhruba miliardy korun, na víně kolem dvou miliard, tvrdí zástupci zemědělců.

aktualizováno •

Stát řeší, jak zmírnit škody, které mráz způsobil tuzemským ovocnářům. Celková podpora může dosáhnout stovek milionů korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Jsme ve zcela bezprecedentní situaci, kdy v Čechách máme největší škody za sto let. Od roku 1929 jsme nic podobného nezaznamenali. Úroda bude v Čechách téměř nulová, škody jsou 90–100 procent. V celé ČR sklidíme pouze dvacet procent úrody ovoce,“ říká ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Také pomoc, kterou postiženým zemědělcům navrhuje, je bezprecedentní. Vláda na úterním zasedání projednávala podporu postiženým sadařům z takzvaného programu na řešení rizik a krizí v zemědělství. Od roku 2016, kdy se spustil, se k němu sáhlo již několikrát kvůli úhradě škod způsobených mrazy, suchem i tornádem. Nikdy však pomoc nepřesáhla 100 milionů Kč.

Ministr Výborný vládě navrhl, aby injekce z programu byla 150–200 milionů korun. Redakci to sdělil v rozhovoru v pondělí večer. Vláda v úterý o konkrétní pomoci z programu na řešení krizí a rizik v zemědělství nerozhodla. Je připravena peníze z rozpočtu uvolnit, počká však na notifikaci žádosti o finance z EU.

Výsledná částka, kterou stát vynaloží, může být mnohem vyšší. Debatuje se o možnostech kompenzací, které by měly krýt škody ovocnářům, vinařům a také lesním i ovocným školkám. Mrazy v minulých týdnech zanechaly v sadech přibližně miliardovou škodu a podle Svazu vinařů další dvě miliardy na vinicích.

Další pomocí, mířenou zejména na malé a střední farmy, má být podpora provozních úvěrů přes Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). „Vyžádalo by si to přesun ze státního rozpočtu v uvažované částce 300 milionů korun,“ řekl SZ Byznys ministr. „Sadařům v Čechách de facto kompletně vypadne jeden rok příjmů. Musíme si uvědomit, že mnoho ovocnářů se věnuje jen ovocnářství samotnému,“ zdůvodnil. Obecně je systém státních záruk nastaven tak, že stát dotuje část jistiny nebo úroků půjček.

Záchrana stovek pracovníků sadů

Se zástupci poškozených ovocnářů a kolegy z Ministerstva práce a sociálních věcí zároveň Ministerstvo zemědělství řeší možnosti podpory zaměstnanosti formou jakéhosi kvazi kurzarbeitu. Zejména velcí ovocnáři nevědí, co s desítkami kmenových zaměstnanců, pro něž nebudou mít práci ani peníze na výplaty.

První jednání s ovocnáři na toto téma bylo dnes dopoledne. Podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka je ve hře několik variant. „Program by mohl být otevřen pro malé i velké farmy, ale myslím, že o úhradu mzdových nákladů by žádalo hlavně několik větších podniků, které mají posklizňové úpravy a dodávají do obchodních řetězců,“ řekl redakci po schůzce.

Podniky s posklizňovými úpravami ovoce, jako je třídění, balení a skladování, jsou náročnější na lidskou práci a v některých případech celoročně zásobují obchody a velkoobchody.

Podle Ludvíka by takový program pomohl zachránit řádově stovky pracovních míst. Státní kompenzace mohou dle stávajících pravidel krýt maximálně 60 procent mzdových nákladů. Kolik to bude v tomto případě, zatím není jasné.

Česká republika si chce sáhnout také na peníze z unijní krizové zemědělské rezervy. Výborný kvůli tomu minulý týden jednal s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským.

Česko žádá o miliardy z EU

„Požádali jsme Evropskou komisi o 100 milionů eur. Jakkoliv samozřejmě rozumím tomu, že částka odpovídá třetině zbytku z rezervy a asi není úplně reálná, budeme o tom jednat s Evropskou komisí,“ sdělil Výborný v rozhovoru pro SZ Byznys, který budeme publikovat během týdne. Tato částka odpovídá 2,5 miliardy Kč.

Tyto peníze by však neměly skončit jen o ovocnářů, ale také u dalších zemědělců, jejichž úrodu výrazně poškodily mrazy. S podporou pro zelináře se však nepočítá, jejich škody na úrodě jsou podle ministerstva jen minimální.

„Výrazný dopad byl bohužel i na lesní a ovocnářské školky a také některé vinice v Čechách. Na Moravě jsou škody na vinicích zhruba 30 procent, ale velký problém jsou české vinice, Mělnicko, severní Čechy, Mostecko, kde zmrzlo úplně všechno. Proto zvažujeme, zda případně najít nějakou cestu, jak je zařadit do podpory,“ upřesnil Výborný.

Na konci minulého týdne odeslal resort Evropské komisi dopis s žádostí o čerpání této podpory, kde popsal rozsah škod.

Ministerstvo zemědělství už dříve uvedlo, že vyplácená pomoc se bude lišit také podle toho, zda měl daný subjekt uzavřeno pojištění. Farmářům bez pojistky by se kompenzace krátily.

Doporučované