Hlavní obsah

Ovocnáři přišli o tisíce tun jablek. To jsme nezažili, říkají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Unsplash - Shelley Pauls

Ilustrační snímek.

Reklama

Mráz spálil ovoce v Čechách, poškodil ale i úrodu v Polsku, odkud se ve velkém dovážejí jablka. Agronomové po prohlídce sadů řeší, jak dál.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ovocnáři v Česku se vzpamatovávají z pondělní noci. Mnohé z nich mráz připravil o veškerou úrodu. Ti největší počítají škody v desítkách až stovkách milionů a uvažují, jak s tím naložit.

Velkou ránu utrpěly Sady Tuchoraz, podnik z okolí Českého Brodu, který je největším pěstitelem jablek v tuzemsku. Do obchodních řetězců dodává ročně 15 tisíc tun, ale letos nesklidí vůbec nic.

„Úroda zmrzla ze sta procent, všechna jablka jsou spálená. To se nám za 31 let podnikání ještě nestalo. Je to obrovský existenční problém,“ vypráví spolumajitel sadů Robert Vyšata. Jablka jsou uvnitř černá, škody pozná na první pohled i laik.

Mráz zaskočil i ostatní sadaře, s nimiž redakce SZ byznys hovořila. „V oboru pracuji přes třicet let, s podobnou situací jsem se ale ještě nesetkal,“ reagoval agronom společnosti SAD Pavel Kašpárek. „V minulosti jsme sady úmyslně rozložili do různých oblastí a nadmořských výšek, abychom snížili rizika. Jsou i třicet kilometrů od sebe. Až do letoška se nám to vyplácelo a nikdy jsme nepřišli o celou úrodu,“ dodal.

Podnik z Mělnicka hlásí sto procent škod na úrodě, která čítá především třešně, višně a hrušky. Škoda na 400 hektarech sadů podle něj dosahuje desítek milionů korun a v cenách ovoce na pultě zřejmě půjde do stovek milionů. Problém je, že podnik nemá žádnou jinou produkci, kterou by mohl škody sanovat.

Ovoce pálil mráz, problémy zhoršilo teplo

Mrazíky v dubnu přicházely i v jiných letech, jenže letos to bylo jiné. Z pondělí na úterý totiž silně mrzlo celou noc. Teploty v sadech se dostaly až na -6 stupňů Celsia. Obvykle netrvají tak dlouho a nejsou tak silné. Druhý problém byl, že mráz zasáhl stromy v pokročilejší vegetační fázi než obvykle. Plody stromů jsou totiž ve fázi, ve které je obvykle vidíme ve druhé půli května. Pěstitelé tvrdí, že plody jsou na mráz náchylnější než květy. Vegetaci urychlily historicky nejvyšší dubnové teploty. Začátkem měsíce tropické teploty sahaly ke třiceti stupňům.

Spolumajitel Sadů Tuchoraz předpokládá, že ztráta z produkce jablek dosáhne celoročních tržeb, které odpovídají cca 300 milionům korun. „O to nějakou formou přijdeme. Budeme muset šetřit, ale to není možné na zakládání úrody. Něco ušetříme na provozních nákladech, v oblasti skladů a nákladů, spojených s prodejem,“ dodal.

Podnik má 150 kmenových zaměstnanců a dalších dvě stě sezonních pracovníků například na sklizňové práce, které pochopitelně letos nebude najímat. Stálé pracovníky propouštět nehodlá. „Udržet zaměstnance bude zásadní, jsou největším bohatstvím firmy,“ řekl Vyšata.

Přišlo extrémní vedro a po něm arktické mrazíky. Meruňky měly už tři centimetry, ale mráz byl tak invazivní, že celé plody promrzly.
Alice Žertová, Ovocné sady Bříství

Značné škody má také menší rodinná farma Ovocné sady Bříství. Na dvaceti hektarech sadů na Kolínsku zmrzlo 90 procent jablek, které jsou pro podnik nosným druhem ovoce. Už loni přišel podnik o sedmdesát procent jablek. Jahod, prodávaných formou samosběru, bude asi o polovinu méně. Ze sta procent jsou zničeny hrušky a švestky.

„Mrazy nás trápí už třetí rok po sobě a představují pro nás existenční problém,“ popsala spolumajitelka Alice Žertová. Také podle ní jsou letošní mrazy bezprecedentní. „Pokud je normální průběh zimy, plody s mrazíky počítají. Ale letos přišlo extrémní vedro a po něm arktické mrazíky. Meruňky měly už tři centimetry, ale mráz byl tak invazivní, že celé plody promrzly,“ líčí.

„Všichni se sejdeme, vedení i zaměstnanci, a budeme řešit, co dál. Zavřít to nechceme, jsme bojovníci. A propouštět kvalifikované lidi je konec podnikání,“ uvedla farmářka. Podnik nemá žádnou jinou zemědělskou výrobu, ovoce se však snaží zpracovat do různých produktů, například i smažených lupínků. V nejhorším případě je bude muset nakoupit.

Mráz přešel i přes Polsko

Ministerstvo zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) připravuje kompenzační program pro ovocnáře. Předpokládá, že dosáhne 70 až 100 milionů korun, tedy zlomku z více než miliardových odhadovaných škod pěstitelů. Škody za další miliardu navíc mráz nechal na vinicích.

Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka mráz zasáhl i okolní země, ale zatím není jasné, jaké budou škody.

„Mráz přešel také přes Polsko, Německo, Česko, Rakousko, Slovensko, Švýcarsko, sever Francie, Nizozemsko i Belgii,“ uvedl. Značný objem jablek Česko dováží z Polska. Škody na ovoci v tuzemsku se týkají převážně jablek, která tvoří až 80 procent produkce pěstitelů.

Reklama

Doporučované