Hlavní obsah

Noční mráz decimuje úrodu révy. Škody jdou do stovek milionů, hlásí vinaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: carlos martin diaz, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vinaři přicházejí o úrodu. Na vině jsou mrazy, které Česko zasáhly v posledních dnech. Zamrzlo už 40 procent vinohradů, škody jdou do stovek milionů.

Článek

Noční mrazy, které v posledních dnech překvapily Česko ukolébané vysokými teplotami, ničí úrodu révy. Na prudké výkyvy počasí nejde okamžitě reagovat, řekl prezident Svazu vinařů Martin Chlad pro ČTK. Riziko nočních mrazů přitom podle meteorologů bude hrozit až do pátku.

Vinaři tak na chladné počasí zřejmě draze doplatí. „Každoročně u nás vypěstujeme hrozny za dvě miliardy korun. V Čechách nyní pomrzlo 40 procent vinohradů téměř na všech lokacích, na Moravě zatím úplný přehled nemáme. Největší škody způsobil noční mráz v noci na pátek. Už nyní ale můžeme říci, že škody budou ve stovkách milionů korun,“ uvedl Chlad pro SZ Byznys.

Teplota se může v jednotlivých částech vinohradu lišit. Na vrcholku může být i dva stupně nad nulou, v údolí může lokálně klesnout i k minus dvěma stupňům. To potvrzuje i vinař Martin Škrobák, který provozuje rodinné vinařství Škrobák na Moravě. Podle něj v některých tratích vinohradu došlo ke ztrátám 90 až 100 procent úrody, v jiných okolo poloviny, ve vyšších oblastech se tratě obešly bez škod úplně. „Za náš podnik odhaduju celkově tak 20 až 30 procent ztrát,“ uvedl vinař.

„Zachránit už se to nedá, jde proti tomu jedině bojovat,“ pokračuje Škrobák. „Zapalovali jsme protimrazové svíce v nejexponovanějších polohách, kde si myslím, že jsme to zachránili. Zkoušeli jsme nový postřik, který měl údajně proti mrazu účinkovat, ale ten se jevil jako neúčinný, nepomohlo to,“ popisuje.

Vinařství Škrobák se stará o 12 hektarů vinic v Čejkovicích v Jihomoravském kraji a navazuje na více než stoletou rodinnou tradici pěstování révy a výroby vína. Nabízí různé odrůdy révy, například Frankovku, Muškát nebo Ryzlink.

Škod se obávají také kutnohorští vinaři, kteří už přišli téměř o polovinu úrody. V noci na pondělí chtěli ve vinicích zapalovat ohně, nakonec to ale nebylo nutné, protože teplota zůstala nad nulou. V noci na úterý ale budou situaci znovu sledovat a případně ohně zapálí.

Na Kutnohorsku způsobilo počasí největší škodu na spodní části vinic, především odrůdy Chardonnay a Svatovavřinecké ve vinicích na Kaňku a Kačině. „Na Kačině je to poškozeno kompletně, tam je hodně Jakubské. Ta odrůda je docela vzácná,“ uvedl jednatel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský.

Vinné sklepy Kutná Hora ročně sklidí 120 až 180 tun hroznů, révu pěstují na více než 40 hektarech. Podle Rudolfského letos přišly o 60 až 80 tun hroznů, tedy zhruba o polovinu úrody. Držet kvůli chladnému počasí pohotovost znamená pro firmu zaměstnávající kolem 20 lidí náklady navíc. „Je to náročné, ale za tu úrodu to stojí. Samozřejmě kilo hroznů dnes nakoupíte na Moravě za pár korun. Ale my nemůžeme nakupovat, my jsme v režimu, kdy jsme závislí sami na sobě a pro nás je to dost fatální,“ popisuje Rudolfský.

Ačkoliv existují i ledová vína, která se vyrábí na podzim ze zmrzlých hroznů, neznamená to, že by bylo možné většinu běžných hroznů, které na jaře zmrznou, použít. „Ledové víno se vyrábí tak, že se zralé hrozny ve vinicích ponechají až do prvních mrazů. Když teplota klesne na asi minus osm stupňů, zmrzne voda obsažená v hroznech a v ten okamžik se hrozny musí sklidit,“ popisuje proces Škrobák. „Na podzim nebo v zimě, kdy se dělá ledové víno, už nejsou listy, vinice je v zimním spánku a když přemrzne, nic se jí nestane,“ dodává.

Pokud však réva zmrzne na jaře, nastává problém. „Teď je vinice vyrašená a mladé výhonky jsou extrémně náchylné na mráz. Výhonky potom uschnou a opadnou“ vysvětluje vinař.

Neznamená to však, že ze zmrzlé úrody nebude nic. „Hrozny na keřích poškozených mrazem budou mít dvojí kvalitu. Některé budou v optimální zralosti ke sklizni a druhá část bude opožděná a nebude ke sklizni vhodná. Zpravidla dosahuje nižší cukernatosti, menší velikosti hroznu a vyšší podíl kyselin,“ vysvětluje ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt Libor Výleta.

„Mrazy zpravidla nezasahují celý vinohrad, ale především místa v nižších partiích svahů a poblíž vodních ploch. Podle předběžných odhadů způsobil mráz na našich vinicích škody od řádu jednotek až po desítek procent, největší škody evidujeme na vinicích v Bzenci a jeho okolí,“ říká Výleta.

Na mrazy na vinicích ale už reagují například pojišťovny. Na stránkách Svazu vinařů se aktuálně objevila nabídka jedné z nich.

„Vážení vinaři a vinohradníci, v souvislosti s aktuálními škodami na vinicích způsobených jarními mrazy posledních dnů vám nabízím bezplatnou revizi vašeho stávajícího pojištění či pomoc při hlášení pojistných událostí nebo konzultace k jejich průběhu,“ píše v nabídce.

„Dopady na ekonomiku vinařství budou značné, ale samozřejmě záleží na konkrétní lokalitě a množství celkových škod. Pro drobné vinaře to přitom může být likvidační záležitost, protože jsou produkcí vázáni pouze na své a často malé plochy vinic. V období plném nejistoty ohledně spotřební daně, a při současných propadech prodejů je to další citelná rána, která jen ilustruje křehkost vinařského oboru,“ říká Chlad.

Reklama

Související témata:

Doporučované